Online Chat

Reizen naar Schotland

Bevolking Schotland

Schotland heeft 5½ miljoen inwoners. De meeste Schotten, circa 80%, wonen in Glasgow (grootste stad met 600.000 inwoners), de hoofdstad Edinburg, Dundee, Aberdeen of de Central Belt. De overige 20% woont in het noordoosten van het land. Dit deel van Schotland is dus erg dunbevolkt.

Schotten zijn erg gehecht aan hun tradities en weten daarom vaak veel van hun geschiedenis. De familieband is voor de meeste Schotten erg belangrijk. Over het algemeen zijn Schotten vriendelijk, behulpzaam en gastvrij.

Clans in Schotland: Clans leefden in Schotland vanaf ongeveer eind twaalfde eeuw tot halverwege de achttiende eeuw van de opbrengst van hun land en hun vee. Belangrijke machtige clanhoofden waren in die tijd zowel koning als rechter over hun grondgebied. Vaak waren er geschillen en oorlogen tussen de verschillende Schotse clans, met name aan de grenzen. Het clansysteem zorgde dan ook voor een bloedige Schotse geschiedenis. Tegenwoordig kunnen veel clans aan een specifiek deel van Schotland gekoppeld worden. Zo heb je bijvoorbeeld de MacLeods van Skye en de MacNeils van Barra. In het Gaelic betekent ‘clan’ familie of kinderen, maar toch was niet iedereen binnen een clan verwant met elkaar. Wil je meer weten over de Schotse clans, kijk dan hier.