Online Chat

Reizen naar Schotland

Eten en drinken Schotland

De Schotse keuken is ongecompliceerd en vrij calorierijk. Aardappelen en deegproducten zijn onontbeerlijke onderdelen in Schotse maaltijden. Vis is door de ligging aan zee en de vele rivieren en meren een belangrijk ingrediënt in de Schotse keuken. Denk aan de Schotse zalm. In de Schotse Highlands grazen runderen en lammeren die beide ook een toevoeging aan de Schotse keuken vormen. En dan heb je nog de vele groenten en kazen die uit Schotland komen. Op vrij veel plekken kun je een goede salade eten.

Typisch Schotse gerechten: Haggis is in Schotland een feestelijke maaltijd. Het is een populair nationaal gerecht, een soort hartige pudding waarbij vlees wordt gecombineerd met havermout, uien, zout en specerijen. Volgens oude tradities werd haggis gekookt in een schapenmaag, tegenwoordig wordt het vaak bereid in een worstenvel. Haggis wordt vaak geserveerd met bijgerechten als neeps en tatties (Schots voor koolraap en aardappelen). Hoe vreemd het klaarmaken van haggis misschien klinkt, het resultaat is een gastronomisch meesterwerk dat volgens de meeste mensen overheerlijk smaakt. Probeer het eens tijdens je Schotland rondreis!

Fish and chips is typisch Brits. Vroeger werden de frietjes met vis geserveerd in een oude krant, maar tegenwoordig krijg je het keurig in een bakje. Britten houden van zout en azijn (salt and vinager) over hun patat. Zowel de azijn als het zout worden in ruime hoeveelheden over de frietjes gesprenkeld. Je kunt mayonaise, ketchup of tartaarsaus aan je fish and chips toevoegen.

Andere typisch Schotse lekkernijen (vaak gebonden aan een bepaalde regio) zijn bijvoorbeeld: crock a leekie-soup (kip- en preisoep), chrananchan (frambozendessert), dundeecake (fruitcake met noten), bridies (vleespastei) of stovies (aardappelgerecht).

Restaurants en pubs in Schotland: Schotland heeft geen gebrek aan eetgelegenheden zoals restaurants, eetcafés, pubs en tearooms. Voor iedere smaak en iedere beurs is er wel wat te vinden. In veel Schotse eetgelegenheden is het gebruikelijk om bij de ingang te wachten tot het personeel je naar een vrij tafeltje brengt. Je ziet dat bij binnenkomst aan een bordje met de tekst ‘wait here to be seated’. In pubs hoeft dit meestal niet. In het hoogseizoen en in het weekend is het soms nodig om van tevoren een tafeltje te reserveren.

In het Verenigd Koninkrijk heb je dankzij het koloniale verleden erg veel Indiase restaurants. Houd je van gekruid eten, curries en dergelijke, stap dan op je reis door Schotland eens zo’n Tandoori restaurant binnen te gaan en ga voor een chicken tikka massala, palak paneer, rogan josh of een (zeer gekruide) vindaloo.

Veel pubs serveren maaltijden, die als bar meals (of pub grub) worden omschreven. Typische pubgerechten zijn fish and chips, steak of een portie spek, bonen en eieren. In Schotland is in pubs haggis met neeps and tatties populair. Op zondag bieden veel pubs een Sunday roast of carvery aan, een uitgebreid buffet met diverse soorten vlees, groenten en sauzen, waaruit je naar eigen wens kunt kiezen.

Drinken in Schotland: Het water uit de kraan is in Schotland veilig te drinken. Als frisdrank vind je naast fruitsappen het oranje drankje Irn Bru (Iron Brew), met een smaak van kauwgomballen. Lokale alcoholische dranken zijn whisky, gin, bier, wijn en cider. Alcohol mag in Schotland gekocht en gedronken worden door personen vanaf 18 jaar.

Iedereen kent waarschijnlijk de nationale drank Schotse whisky, zoals de naam al zegt: ontstaan in Schotland. Er zijn in Schotland meer dan honderd werkende whiskydistilleerderijen. Bij het brouwen van de whisky en vlak daarna is de drank lichtoranje. Hoe langer je Schotse whisky bewaart hoe donkerder deze wordt. Liefhebbers roemen de whisky om zijn aparte smaak.