Online Chat

Reizen naar Schotland

Cultuur Schotland

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Schotten anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Maten en gewichten in Schotland: In het Verenigd Koninkrijk wordt officieel het metrische stelsel gebruikt, net als in de rest van Europa. Toch worden geregeld de oude Britse gewichten en maten gebruikt van het Imperial Standard System. Zo staan bijvoorbeeld afstanden op wegenborden nog altijd in mijlen aangegeven. Enkele voorbeelden:
• 1 pint = 0,6 liter
• 1 gallon = 4,6 liter
• 1 ounce = 28 gram
• 1 pound = 454 gram
• 1 stone = 6,35 kilogram
• 1 inch = 2,5 centimeter
• 1 foot = 30 centimeter
• 1 mile = 1,6 kilometer

Rode telefooncellen in Schotland: Je ziet ze nog door heel Groot-Brittannië, al staat er lang niet altijd een werkende telefoon in. Door de opkomst van mobiel bellen zijn de phone boxes overbodig geworden. In toeristische centra van steden als Edinburgh of Londen heb je de meeste kans een cel met een werkende telefoon te vinden. Ze worden daar gezien als toeristische attractie. Ook op het platteland kom je soms cellen met een werkende telefoon tegen, dat geldt vooral voor gebieden met een slechte mobiele dekking.

Pubs in Schotland: Tijdens de regeerperiode van Koning Hendrik VII (1485-1509) werden alehouses, herbergen en tavernes collectief public houses genoemd en later kortweg pubs. Een pub is een particulier huis dat een licentie heeft om alcohol te verkopen aan zijn bezoekers en waar meestal ook maaltijden worden geserveerd. Het is echter niet alleen een plek waar frisdrank, bier, wijn, cider of sterkere drank geschonken wordt, het is ook een sociaal centrum. De pubs vormen het hart van de gemeenschap in veel dorpen en steden. Alcohol mag in Schotland overigens gedronken worden vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Brievenbussen in Schotland: Bezorging binnen Europa duurt ongeveer drie dagen. Reken voor andere bestemmingen op een dag of zes. Brievenbussen, zowel losstaand als ingebouwd in muren, herken je eenvoudig: ze zijn bijna altijd rood. Maar… soms tref je een gouden brievenbus. Als dat het geval is, dan weet je dat je je bevindt in de woonplaats van een winnaar bij de Olympische Spelen van 2012, die in Londen werden georganiseerd.

Ceilidh in Schotland: Dit Schotse woord komt uit het Gaelic en betekent ‘bij elkaar komen’. Bij flakkerend kaarslicht werden vroeger tijdens de lange winteravonden nieuwtjes, verhalen, raadsels en moppen verteld. Ook werd er gemusiceerd, gezongen en gedanst. Tegenwoordig wordt deze manier van bijeen komen ‘Kitchen Ceilidh’ genoemd. Vorige eeuw is uit de oude danstraditie een nieuwe vorm van Ceilidh ontstaan, ‘Ceilidh Dance’, waarbij de nadruk op het traditionele Schotse dansen ligt. Uiteraard ontbreken de nieuwtjes, moppen en verhalen niet. Zeer populair: als er ook maar iets te vieren valt wordt er een Ceilidh georganiseerd.

Kilts en tartan in Schotland: Tartan is een wollen stof, oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden. Het is gemaakt met verticale en horizontale strepen die ruiten vormen op een gekleurde achtergrond. Zoek je naar tartan in een bepaalde kleur, kijk dan eens in het Scottish Register of Tartans. Iedere Schotse clan heeft zijn eigen ruitpatroon. Een kilt is een stuk tartan, gedragen om het middel. Een speld houdt de twee stukken aan de voorzijde bijeen. Van origine dragen Schotten onder de kilt geen ondergoed, maar wél als men danst of sport, bijvoorbeeld tijdens de Highland Games. Traditioneel wordt er een tasje om het middel over de kilt gedragen, de zogenaamde sporran (portemonnee in het Gaelic).

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.