Veiligheid Zuid-afrika

Zuid-Afrika heeft een slechte reputatie als het gaat om veiligheid. Dat is deels een gevolg van de tijdens de apartheid geïnstitutionaliseerde geweldscultuur, maar het komt vooral voort uit de enorme verschillen tussen rijk en arm. De ene helft van Zuid-Afrika is steenrijk en laat dat duidelijk zien, de andere helft leeft in armoedige omstandigheden.

Veilig reizen in Zuid-Afrika
Echter, de laatste jaren wordt er bijvoorbeeld in Johannesburg veel in het oude centrum geïnvesteerd waardoor vervallen wijken weer helemaal hip en trendy zijn geworden. Ook worden er met camerabewaking en private beveiliging grote successen geboekt, Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om in de grote steden alert te zijn. Ga niet onvoorbereid op pad: dolende toeristen zijn voor tasjesdieven of zakkenrollers een makkelijke prooi. Daarnaast is het natuurlijk onverstandig om je rijkdommen al te veel in het zicht te houden. Dus geen opvallende heuptasjes met je complete vermogen erin.’s Avonds kun je in alle gevallen echter het best een taxi nemen. Wie zelf rijdt, kan in steden de raampjes van de auto het best zo veel mogelijk gesloten houden. Houd de deuren op slot als je onderweg bent. Alleen al omdat het soms moeilijk is de weg te vinden, kun je in townships ook het beste met een lokale gids op pad. Zij kunnen je bovendien de meest interessante informatie vertellen. Kortom, je hoeft steden als Johannesburg en Durban zeker niet te mijden, maar verstandig reisgedrag is wel belangrijk. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. 

Reisadvies voor Zuid-Afrika
Voor actuele informatie over de veiligheid in Zuid-Afrika verwijzen we naar de informatie van de ministeries van Buitenlandse Zaken in Nederland en Belgie: www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (kijk onder reisadvies Zuid-Afrika) en  http://diplomatie.belgium.be.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.