Online Chat

Reizen naar Zuid-Afrika

Veiligheid Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een slechte reputatie als het gaat om veiligheid. Dat is deels een gevolg van de tijdens de apartheid geïnstitutionaliseerde geweldscultuur, maar het komt vooral voort uit de enorme verschillen tussen rijk en arm. De ene helft van Zuid-Afrika is steenrijk en laat dat duidelijk zien, de andere helft leeft in armoedige omstandigheden.

Veilig reizen in Zuid-Afrika: Echter, de laatste jaren wordt er bijvoorbeeld in Johannesburg veel in het oude centrum geïnvesteerd waardoor vervallen wijken weer helemaal hip en trendy zijn geworden. Ook worden er met camerabewaking en private beveiliging grote successen geboekt, Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om in de grote steden alert te zijn. Ga niet onvoorbereid op pad: dolende toeristen zijn voor tasjesdieven of zakkenrollers een makkelijke prooi. Daarnaast is het natuurlijk onverstandig om je rijkdommen al te veel in het zicht te houden. Dus geen opvallende heuptasjes met je complete vermogen er in. ’s Avonds kun je in alle gevallen echter het best een taxi nemen. Wie zelf rijdt, kan in steden de raampjes van de auto het best zo veel mogelijk gesloten houden. Houd de deuren op slot als je onderweg bent. Alleen al omdat het soms moeilijk is de weg te vinden, kun je in townships ook het beste met een lokale gids op pad. Zij kunnen je bovendien de meest interessante informatie vertellen. Kortom, je hoeft steden als Johannesburg en Durban zeker niet te mijden, maar verstandig reisgedrag is wel belangrijk. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. En doe aangifte bij de politie in verband met de verzekering.

Reisadvies voor Zuid-Afrika: Actuele informatie over de veiligheid in Zuid-Afrika vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.