Cultuur Suriname

In Suriname zul je vaak begroet worden met 'Hoe gaat het?' (Fawaka?). Dit is slechts een beleefdheidsgroet, niet een speciale vraag, die een uitgebreid antwoord verwacht. Je antwoord kan zijn, afhankelijk van je welzijn: 'Goed' (Boeng) of 'Gaat wel' (Poco poco).

Kleding in Suriname
Surinamers zijn over het algemeen erg beleefd en stellen nette kleding op prijs. Zorg dat je fris en goed gekleed op bezoek gaat, als je wordt uitgenodigd bij mensen thuis. Dat wordt op prijs gesteld (té netjes gekleed zijn voor een gelegenheid, bestaat niet in Suriname). En als je ergens binnenkomt is het belangrijk dat je alle aanwezigen beleefd groet. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het is in Suriname een ware doodzonde als je het niet doet - in een land met weinig inwoners en veel verschillende culturen houdt men elkaar graag te vriend.

Gewoonten in Suriname
Als je een afspraak hebt gemaakt op een bepaald tijdstip, zal degene met wie je afgesproken hebt soms te laat zijn, of misschien zonder bericht zelfs helemaal niet komen. Dit is vaak geen onwil. Maar blijkbaar kwam er iets tussendoor dat belangrijker is. Anderzijds verwacht men van toerist wel dat ze op tijd komen. Wees vooral geduldig, het tempo in de tropen ligt nu eenmaal wat lager. ‘No span’, zeggen de Surinamers: maak je niet druk. Sowieso houden Surinamers niet van klagen. Verwacht in Suriname niet de dienstverlening die je thuis gewend bent.

TE GAST IN Suriname
Meer over culturele verschillen en omgangsvormen in Suriname kun je lezen in de reispocket TE GAST IN Suriname (prijs € 8,95; verkrijgbaar in boekhandel of direct via www.tegastin.nl).
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.