Online Chat

Reizen naar Roemenië

Land en landschap Roemenië

Roemenië is geografisch te verdelen in laagvlakte, heuvelland en gebergte. In het midden van het land wordt het Zevenburgse hoogland omgeven door de Karpatenboog. Bestond Roemenië in het verleden bijna helemaal uit oerbos, tegenwoordig is dat nog maar een kwart.

Hooggebergte in Roemenië: 
De Karpaten zijn minder hoog dan de Alpen, maar stammen uit ongeveer hetzelfde geologische tijdperk. De Karpaten worden vaak onderverdeeld in de Oostelijke Karpaten, de Zuidelijke Karpaten en de Westelijke Karpaten.
Roemenië  heeft veel bodemschatten en er zijn veel minerale en thermale bronnen. Een derde van het geneeskrachtige water van Europa bevindt zich in de Karpaten. Er zijn verspreid over het land 70 kuuroorden
In de Karpaten rond Brasov zijn nog wilde populaties wolven, bruine beren, lynxen en wilde katten. Er zijn natuurparken opgericht ter bescherming van deze soorten.
Het hoogste punt van Roemenië is de Moldoveanu in het Fagarasgebergte (Muntii Fagarasului) in de Transsylvaanse Alpen, 2548 meter. In het westen ligt het Bihorgebergte met als hoogste top de Curcubata, 1848 meter.

Laagvlakte in Roemenië: Achter de wouden om de steden Arad, Oradea en Timisoara, bevindt zich de Hongaarse laagvlakte. Het zuidelijke deel vormt de Roemeense vlakte, de belangrijkste agrarische streek. Ze loopt helemaal tot de Moldovastreek in het oosten door.
In het zuidoosten, tussen Donau, Zwarte Zee en de grens met Bulgarije, ligt Dobruja op een plateau van zo’n 350 meter, en helemaal in het oosten bij de Donaudelta ligt het grootste wetland van Europa. Tussen de rivierdalen van de Pruth en de Sireth, in Moldavië, bevindt zich het heuvellandschap van de Voor-Karpaten en een met löss bedekt plateau.