Online Chat

Reizen naar Roemenië

Cultuur Roemenië

Roemenen zijn erg gastvrij. Als er een toast uitgebracht wordt drinkt men vaak tuica (in het Hongaars heet dat Palinka), een borrel met een hoog alcohol percentage. Als je wat gedronken hebt, moet je vooral niet de weg opgaan met een auto. Er mag geen druppel alcohol worden gedronken in het verkeer.
Als er in Roemenië  iemand jarig is wordt er gezongen en getrakteerd. ‘Multi ani traiesca’ is de Roemeense versie van ‘Lang zal ze leven’. In dorpen komen familie en buren langs, in steden worden soms hele restaurants afgehuurd om een verjaardag te vieren. Terwijl men op het platteland vasthoudt aan tradities, kiest men in de stad meer voor de moderne, individuele levensstijl.

Tradities in Roemenië: Als je een bezem aan een schutting ziet hangen kan dit betekenen dat in het huis een huwbare dochter woont. Op een bruiloft op het platteland wordt de hele gemeenschap uitgenodigd. Er is veel eten en drinken, muziek en dans. Bij een begrafenis loopt het hele dorp achter de kist als laatste eerbetoon. Feestdagen worden op het platteland anders gevierd als in de stad. Kerst wordt gevierd in de kerk en met de familie. De kerstboom ontbreekt niet, hoe bonter hoe beter. De Nachtmis is het hoogtepunt van de Kerst, mannen en vrouwen zitten soms gescheiden van elkaar. Tijdens oudjaar is er vuurwerk, maar veel minder dan bij ons. Ouderen doen een voorspelling voor het nieuwe jaar op basis van de zogenaamde uienkalender. Als je ’s ochtend tarwekorrels in je tuin vindt, komt dat van kinderen die je een goede oogst toewensen.

Voorjaarsfeesten in Roemenië: Pasen wordt twee weken later gevierd dan in Nederland. Er worden paastakken aan de schutting gehangen en er wordt paasbrood gegeten. In het voorjaar zijn er schapenfeesten (de schapen gaan daarna de bergen in).  Midzomer wordt gevierd met dansende jonge meisjes. Vervolgens breekt de oogsttijd aan. Boeren leggen brood bij het icoon van hun favoriete heilige.