Online Chat

Reizen naar Roemenië

Geld Roemenië

De nationale munt van Roemenië is de leu (RON), letterlijk vertaald betekent het leeuw. De leu (meervoud: lei) is verdeeld in 100 bani (enkelvoud ban). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Er zijn munten van 1 (goud), 5 (koper), 10 (zilver) en 50 (goud) bani, maar 1 en 5 ban munten zijn zeldzaam. Bankbiljetten zijn er van 1 (groen), 5 (paars), 10 (rood), 50 (geel), 100 (blauw), 200 (bruin) en 500 (blauw en paars) lei, ze zijn gemaakt van polymeer plastic. Ze zijn even groot als de euro biljetten, met uitzondering van het 200 leu biljet. Dit biljet en ook het biljet van 500 worden nauwelijks gebruikt.

Pinnen in Roemenië: Het wordt aangeraden geld te wisselen in banken, postkantoren of wisselkantoren (Birou de Schimb Valutar). Met de bekende bankpassen kun je geld pinnen bij geldautomaten (Bancomat of ATM).  Ook in kleine steden vind je tegenwoordig wel een of twee geldautomaten en een filiaal van een bank. In dorpen zijn geldautomaten vaak in het postkantoor. Hotels wisselen tegen een ongunstiger koers dan banken.

Creditcards in Roemenië: Hoewel je in steeds meer veel winkels en supermarkten met een bankpas kunt betalen, wordt er in Roemenië nog veel contant betaald. Betaal liever niet met euro’s, meestal is het erg onvoordelig. Creditcards worden geaccepteerd in de meeste hotels en betere restaurants, grote supermarkten en winkelcentra in de steden. Wees voorzichtig met het gebruik van creditcards in verband met het gevaar voor skimming. Het is aan te raden altijd een bedrag aan contanten bij je te hebben.