Online Chat

Reizen naar India

Fooien India

Heel wat Indiërs zijn vanwege de lage lonen afhankelijk van fooien, in India ook wel baksheesh genoemd. Daarvoor dragen ze je koffers, maken je oren schoon of poetsen je schoenen. Ook het personeel in hotels verwacht een fooi, voor het brengen van de koffers naar de kamer (20-30 rupee per persoon) en voor het verlenen van kleine diensten.

Baksheesh, fooi, geef je in India als je iets speciaals van iemand gedaan wilt hebben. Hij of zij doet iets extra’s en wordt hiervoor vooraf beloond. Personeel van restaurants rekent op een fooi, vijf tot tien procent van de rekening. In duurdere restaurants is er een servicetoeslag. Op stations in India verwachten kruiers een fooi voor het sjouwen van je bagage.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Als je reis door India of je familiereis door India begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi eveneens 1 à 2 euro per reiziger per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is afhankelijk van de grootte van de groep, denk aan 900 rupee per groep per dag voor groepen vanaf 9 personen, of 700 rupee bij groepen kleiner dan 9 personen. Soms is er een bijrijder, voor hem is een fooi van 60% van de chauffeur een mooi adviesbedrag.