Online Chat

Reizen naar India

Cultuur India

E3n van de gewoonten in India is dat Indiërs traditioneel groeten met een namasté, waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont. Een gewoonte in India die soms verkeerd begrepen wordt is de manier waarop men in India ja zegt. Men doet dat door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen'. Daardoor lijkt het wel alsof men ‘nee’ zegt. Daarnaast betekent 'ja' geen uitgesproken ja maar zoiets als 'het is begrepen', of 'dat klopt vermoedelijk' of 'ik heb u verstaan’. Het woord 'nee' gebruiken Indiërs liever niet. Als het maar enigszins mogelijk is zullen ze een ontwijkend antwoord geven of geven een antwoord dat jij graag hoort.

Kleding in India: In India hechten ze veel waarde aan nette kleding. Buiten moderne wijken in de steden worden nooit korte broeken en hemdjes gedragen en voor vrouwen is strakke kleding taboe. Als westerse vrouw toon je tijdens je India rondreis respect door kleding te dragen die schouders en bovenbenen tot en met de knieën bedekt. Voor mannen is dat een lange broek en overhemd. In heel India, met uitzondering van de toeristenstranden, wordt te blote kleding als aanstootgevend beschouwd.
Bij bezoek aan tempels en andere heilige plaatsen in India worden kledingvoorschriften vaak aangegeven. Zo moet je meestal je schoenen bij de ingang achter laten. Hindoetempels dien je zonder hoofdbedekking te betreden. In sommige tempels en zeker in het garbha griha, het heiligste deel van de tempel, ben je als hindoe doorgaans niet welkom.

Eetgewoonten in India: In eenvoudige restaurants in India eten de mensen met de hand. Het is daarbij gebruikelijk dat men voor en na het eten de handen wast. Eten gebeurt uitsluitend met de rechterhand aangezien de linker hand voor sanitaire doeleinden gebruikt wordt. Houd daarom ook in de gaten dat je niks doorgeeft met je linkerhand en mensen niet aanraakt met die hand.