Online Chat

Reizen naar China

Feestdagen en festivals China

Er zijn zowel nationale als religieuze feestdagen. De nationale feestdagen in China vallen elk jaar op dezelfde dag. Zo wordt op 1 oktober het ontstaan van de Volksrepubliek gevierd en op 1 mei de Dag van de Arbeid. De data van de meeste godsdienstige feestdagen wisselen jaarlijks, ze worden immers vastgesteld aan de hand van de maankalender.

Feesten in China: Het grootste feest in China is het Chinese Nieuwjaar (Chunjie). Het feest duurt een hele week. Het Lantaarnfestival (Yuanxiaojie) wordt meestal in februari of maart gevierd. Lantaarns bij de huizen en siervuurwerk zorgen voor een vrolijke aanblik. Er zijn optochten, draken- en leeuwendansen. Met het Gravenfestival (Qingming), in maart of april, worden de graven van de voorouders bezocht om hen de eer te bewijzen, te vergelijken met het katholieke Allerzielen. Op het Drakenbootfeest worden drakenbootraces gehouden. Tijdens het festival van de Hongerige Geesten stookt men op straat vuurtjes en verbrandt men papieren geschenken om onrustige geesten te kalmeren. Het Maanfestival is een traditioneel oogstfestival. Het is de gewoonte op deze dag maankoeken te eten, ronde koeken met een zoete of zoute vulling.

Drukte met feestdagen: Houd er rekening mee dat rond Chinees Nieuwjaar bussen en treinen afgeladen vol zijn omdat miljoenen arbeiders dan teruggaan naar hun familie op het platteland. Ook rond 1 mei en 1 oktober hebben veel mensen meerdere dagen vrij. Het is dan moeilijker en duurder om vervoer en accommodaties te regelen. Ook de grote attracties zijnin deze periodes overvol met Chinezen.