Online Chat

Reizen naar Bhutan

Geldzaken Bhutan

De nationale munteenheid van Bhutan is de ngultrum (Nu.). De ngultrum is verdeeld in 100 chetrums. De ngultrum is gekoppeld aan de Indiase rupee en heeft dezelfde waarde (1 ngultrum = 1 rupee). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Officieel kunnen euro’s gewisseld worden in de BOB (Bank of Bhutan), de BNB (Bhutan National Bank) of in een paar grote hotels. In de praktijk blijkt het vaak niet mogelijk geld bij een bank te wisselen, aangezien je meestal al vanuit je hotel vertrekt voordat de banken open zijn. Je kunt in Bhutan ook betalen met Indiase rupees, maar rupee-biljetten van 500 en 1000 zijn geen wettig betaalmiddel en kunnen niet officieel gewisseld worden. Indiase rupees kun je pinnen op de vliegvelden van Delhi of Guwahati.

ATM in Bhutan: 
Met een creditcard kun je ngultrum opnemen bij de geldautomaten van BOB (met Master- en Visacard) en de Punjab Bank (alleen met Mastercard). BOB heeft geldautomaten in Thimphu, Paro, Phuentsoling, Wangdue, Tashigang en Gelephu. Met een bankpas (Maestro) kun je pinnen bij ATM’s in Thimphu en Bumthang. Zie ook: www.mastercard.com.

Veilig pinnen in
Bhutan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Bhutan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Betalen met creditcard in Bhutan: 
In sommige grote souvenirwinkels en hotels kun je tegenwoordig met creditcard (Visa/Mastercard is meest gangbaar) betalen. Hier wordt meestal 3% commissie voor in rekening gebracht. Toch geeft men vaak de voorkeur aan cash betalingen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je raakt ze namelijk niet meer kwijt.