Cultuur Bhutan

Bhutanezen groeten elkaar door de rechterhand te geven, zowel bij formeel als informeel bezoek. Mannen en vrouwen schudden elkaar ook de hand. Familie en goede vrienden omhelzen elkaar.

Gewoonten in Bhutan

Bhutanezen trakteren hun gasten graag op enkele glazen thee of alcoholische drank. Als je tijdens je rondreis door Bhutan voor een etentje wordt uitgenodigd, is het gebruikelijk om vooraf enkele drankjes te nuttigen. Bhutanezen eten hun volle bord met rijst binnen 'no time' leeg en scheppen graag een tweede of derde keer op.

Kleding in Bhutan
In Bhutan is traditie naast cultuurerfgoed ontzettend belangrijk. Dat uit zich onder andere in de nationale kleding van de Bhutanees, voor man, vrouw en kind. Om die reden dien je er dan ook rekening mee te houden dat de kledingvoorschriften voor de toeristen streng worden nageleefd. Wij verzoeken je dan ook hieraan mee te werken wanneer de lokale gids en reisbegeleiding hierom vragen!

Voor het bezoek aan dzongs, kloosters en festivals dien je een lange broek te dragen (tot over de enkels) en een T-shirt met lange mouwen. Of een blouse/overhemd met kraag (met kraag, dan mogen het ook korte mouwen zijn). Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Schoenen: voor de dzong in Paro dien je dichte schoenen te dragen i.p.v. sandalen of slippers.

Als je tijdens je Bhutan rondreis een tempel, dzong of ander religieus gebouw betreedt, gelden naast kledingvoorschriften ook andere regels. Als je praat doe het dan zachtjes. En vergeet niet je schoenen uit te trekken en hoofdbedekking af te doen.

Renovatie dzongs
Diverse dzongs worden gerenoveerd. Wij weten vooraf niet precies of alle dzongs open zijn voor toeristen.

TE GAST IN Bhutan
Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Bhutan vind je in TE GAST IN Bhutan. Het boekje is verkrijgbaar rechtstreeks via www.tegastin.nl.