Online Chat

Reizen naar Vietnam

Gezondheid Vietnam

Hoewel inentingen voor Vietnam niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be..

Vaccineren bij je thuis: Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Vietnam: 
Neem op je rondreis door Vietnam of familiereis door Vietnam een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: 
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen: 
Het risico om als toerist in Vietnam malaria op te lopen is zo goed als uitgesloten. Een grotere zorg is dengue (knokkelkoorts), het komt in heel Zuidoost-Azië steeds meer voor en wordt – net als malaria – overgebracht door muggen. Deze mug is lastiger van het lijf te houden omdat de mug de hele dag op zoek is naar bloed, zowel in steden als op het platteland en in de berggebieden. Daarom moet je je overdag goed beschermen met muggenmelk dat minimaal 50 procent DEET bevat. Als een klamboe voorhanden is, is slapen onder een muskietennet aan te raden, omdat er altijd wel muggen zijn die de nachtrust verstoren. Veel hotels beschikken over airco en daar houden muggen absoluut niet van.
Beste advies is: zorg dat je niet gestoken wordt. Insmeren met muggenmelk, eventueel onder een muskietennet slapen en (’s avonds) bedekkende kleding dragen. Als je dorpen in de bergen gaat bezoeken is het verstandig een goed geïmpregneerd muskietennet mee te nemen. Gebruik DEET voorzichtig en volgens voorschrift. Het is een oplosmiddel en kan kunststof spullen zoals camera’s, regenpakken, contactlenzen en brilmonturen en kledingstukken waarin viscose of leer verwerkt is, beschadigen. Vind hier meer informatie over gezond op reis.

Ziekenhuizen in Vietnam: 
De medische kennis is goed in Vietnam. Er is echter gebrek aan medische technologie waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Thailand te vliegen.