Online Chat

Reizen naar Servië

Eten en drinken Servië

Eten in Servië: Serviërs zijn vaak echte Bourgondiërs, ze genieten van rijk en smakelijk eten. Gewoonlijk wordt er in Servië driemaal per dag gegeten, waarbij de lunch de belangrijkste maaltijd is. De lunch bestaat vaak uit meerdere gangen.

De keuken van de Balkan, en dan vooral de landen van het voormalige Joegoslavië, kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Het gebied staat vooral bekend om de paprika, zure room en gerookt spek. Veel gerechten komen van de gril. Bekende Balkangerechten zijn: burek (deeggerecht met gehakt of kaas), lukanci (zelfgemaakte chorizo-achtige varkensworstjes met paprikaschijfjes) en raznjici (spies met gegrilde stukjes varkensvlees).

Servië is bekend om zijn gegrilde vleesgerechten. Regionale keukens variëren van pittige Hongaarse goulash tot Turkse kebabs. Ben je vegetariër, vraag dan om posna hrana ('vleesloos eten'). Bekend is ook de Servische bonensoep. In Servië ontkom je niet aan kajmak (romig zuivelproduct, vergelijkbaar met zure room), dit wordt op alles geserveerd van brood tot hamburgers. De nationale gerechten van Servië omvatten pljeskavica (een pittige hamburger van rund- of varkensvlees), ćevapi (gegrild gehakt vlees) en Karađorđeva šnicla (schnitzel).

Door zijn vruchtbare grond is Servië rijk aan groente, fruit en andere natuurproducten zoals honing. Zo is het land bijvoorbeeld een van de grootste exporteurs van frambozen ter wereld. Het is dan ook logisch dat Serviërs gewend zijn hier volop gebruik van te maken. Gedurende de oogsttijd legt iedereen een voorraadje aan en bereiden families typisch Servische gerechten en dranken. Langs de weg zie je dan kraampjes met de verse oogst, zoals aubergines, bonen en paprika’s. Behalve al dat fruit en al die groenten vormt (witte) kaas een belangrijk onderdeel van de Servische keuken.

Drinken in Servië: Koffie is de meest geconsumeerde niet-alcoholische drank in Servië. Vaak is dat Turkse koffie, soms ingeschonken vanuit traditionele kannetjes. Wil je liever geen koffieprut onder in je kopje, vraag dan om een Nescafé, espresso of cappuccino. Ook is thee verkrijgbaar, hoewel kruidenthee in Servië eerder als medicijn wordt gebruikt dan als drank. Het mineraalwater Knjaz Milos wordt beschouwd als nationaal merk. Een aantal merken fruitsap wordt lokaal geproduceerd. Rakija (brandewijn) is in Servië een algemene term voor gedestilleerde dranken die zijn gemaakt van fruit. Relatief veel mensen brouwen hun eigen rakija. Wie van sterk gedestilleerd houdt kan proeven van dé nationale drank slivovitsj, brandewijn gemaakt van pruimen. Maar wees voorzichtig, het alcoholpercentage bedraagt vaak meer dan 50%. Ook bier wordt veel gedronken, er zijn in Servië wel 14 brouwerijen. Hoewel het land flink wat wijngaarden telt heeft Servië nog steeds weinig internationale erkenning als wijnproducent. Proosten doe je door glazen te klinken, oogcontact te maken en luid te verklaren "Živeli".