Online Chat

Reizen naar Madagascar

Religie Madagascar

Ongeveer veertig procent van de bevolking van Madagascar is christen (de helft katholiek, de helft protestant) en acht procent is moslim en leeft veelal in het noorden. Ruim de helft van de bevolking is animist. Voorouderverering neemt een belangrijke plaats in het dagelijkse leven van de Malagassiërs.

Rituelen op Madagascar: Famadihana, een herbegrafenis, is groot familiefeest, dat vooral door de Merina en de Betsileo gevierd wordt. Veel christenen doen niet meer aan herbegrafenis omdat in de bijbel staat dat doden niet meer aangeraakt mogen worden. Voor de Malagassiërs is de herbegrafenis de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens het feest, dat meerdere dagen duurt, worden de doden te voorschijn gehaald en later opnieuw weer begraven.

Animisme op Madagascar: Op het platteland in Madagascar geloven de mensen in natuurgeesten. Ze verschuilen zich in bomen of rotsen. De geesten kunnen om hulp gevraagd worden door bij hun woonplaats te gaan bidden. Soms worden mensen bezeten door geesten. Dit zie je vooral bij vrouwen die aan de kust wonen. Tijdens een wilde dans raken ze in trance en beginnen met de stem van de voorouders te praten.