Cultuur Madagascar

Hoewel de bewoners van de grote steden steeds meer kiezen voor een westerse levensstijl, leven de meeste mensen op het platteland nog volgens oude tradities en rituelen. Hier wordt het traditionele systeem van fady’s nog volop gehanteerd. Een fady is een taboe of een (meestal beperkend) voorschrift, bijvoorbeeld: verbod op het eten van bepaalde diersoorten, niet op het land werken op donderdag, niet met de wijsvinger wijzen naar heilige plaatsen.
De familie staat centraal. Ouderen dien je te gehoorzamen en te respecteren. Overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen wonen samen in een huis. Trouwen doe je meestal met iemand van dezelfde bevolkingsgroep. Zo zal een Bara (veehouder) niet trouwen met een Merina (landbouwer). Als je een jonge man met een kam in het haar ziet, is hij op zoek naar een vrouw.

Gewoonten in Madagaskar
Malagassiërs hebben een relaxte en gelaten leefstijl. Mora mora is het motto. De bewoners die elkaar kennen begroeten elkaar met een omarming en drie kussen op de wangen. Ook mannen en vrouwen begroeten elkaar op deze manier.

Kleding in Madagaskar

In Madagaskar dragen ambtenaren, politici en zakenmensen over het algemeen westerse kleren om daarmee hun belangrijke positie te benadrukken. Zelfs met 40° Celsius trekt men een colbertjas, hemd en stropdas aan. Buiten de hoofdstad draagt het merendeel van de bevolking traditionele kleren. De lamba oany is het traditionele kledingstuk voor zowel mannen als vrouwen. Het is een kleurig bedrukte katoenen doek die om het lichaam gebonden wordt.

TE GAST IN Madagaskar
Meer informatie over dagelijks leven en omgangsvormen vind je in TE GAST IN Madagaskar (prijs 8,95; verkrijgbaar vanaf maart 2016 in de boekhandel of te bestellen via www.tegastin.nl).
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.