Religie Letland

In Letland is de meerderheid Luthers (58 procent). Daarnaast zijn er rooms-katholieken (24 procent) en Russisch-orthodoxen. Tijdens de Sovjetoverheersing werden alle geloofsuitingen zoveel mogelijk onderdrukt. Kerken en kloosters werden gesloten en geestelijken gedeporteerd. In die tijd trokken de mensen zich vaak terug in het bos. Ze bouwden er kleine kapellen ter ere van Maria die versierd werden met symbolen uit het oude natuurgeloof.

Natuurgeloof in Letland
Nog steeds neemt het oude volksgeloof een belangrijke plaats in. Naast hun geloof in de christelijke kerk, geloven veel mensen op het platteland in een hogere macht. In veel huizen in Letland kom je uitgebreide stenencollecties tegen. Vroeger werden de stenen aanbeden als goden en geesten. De steen werd gezien als de as van het wereldgebeuren, verbonden met alle levenskrachten. Zulke stenen met de naam van oude goden erop zijn bijvoorbeeld de steen van Perkunas of de duivelssteen. In het regionale park Talsi worden excursies aangeboden waar gasten kennis kunnen maken met dergelijke stenen.
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.