Online Chat

Reizen naar Guatemala

Gezondheid Guatemala

Hoewel inentingen voor Guatemala niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Guatemala: Neem op onze Guatemala reizen en Guatemala familiereizen een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Muggen in Guatemala: In de laag geleden gebieden van Guatemala, zoals de regio rond Tikal en langs de kusten van beide landen zijn veel muggen en jejenes, een klein soort muggen. Ook al brengen ze niet allemaal malaria of dengue (knokkelkoorts) over, ze steken venijnig. Smeer je in met een antimuggenmiddel, dat DEET bevat. Wees in junglegebieden ook bedacht op slangen en schorpioenen. Draag er dichte schoenen en bedek ledematen.

Ziekenhuizen in Guatemala: De beste ziekenhuizen bevinden zich in Guatemala City. Hospital Centro Médico, 6a Av. 3-47, Zona 10 (tel. 502/2279-4949), is een uitstekend particulier ziekenhuis met artsen die Engels spreken. Hospital General San Juan de Dios, 1a Avenida and 10a Calle, Zona 1 (tel. 502/2220-8396), is het beste openbare ziekenhuis in de stad. Buiten Guatemala City vind je in grotere plaatsen een ziekenhuis of een particuliere kliniek, waar vaak een Engelssprekende arts aanwezig is. In dorpen is meestal een puesto de salud, een gezondheidscentrum. Mocht je je reisapotheek onderweg aan willen vullen, bij apotheken  (farmacias) in Guatemala zijn bijna alle soorten medicijnen verkrijgbaar.

Zie verder: www.gezondopreis.nl.