Online Chat

Reizen naar Griekenland

Gezondheid Griekenland

Voor Griekenland heb je geen vaccinaties nodig. De medische voorzieningen in Griekenland zijn beduidend minder dan in Nederland of België. Zorg dan ook voor een goede reisverzekering voor het geval u een ongeluk krijgt of ziek wordt zodat u naar een ziekenhuis in uw eigen land geëvacueerd kunt worden.

Reisapotheek Griekenland: Neem een kleine reisapotheek mee op je rondreis Griekenland of je familiereis Griekenland met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Denk ook aan oordopjes i.v.m. mogelijke geluidsoverlast.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Gezondheidszorg in Griekenland: De nationale gezondheidszorg in Griekenland is een zaak van de overheid. Het merendeel van de Grieken kan gratis gebruik maken van openbare gezondheidsvoorzieningen. Maar met de beperkte  financiële middelen die de overheid daarvoor ter beschikking stelt, gaat dat helaas ten koste van de kwaliteit. De corruptie die inherent is aan de dienstensector, komt nergens duidelijker naar voren dan in een groot aantal staatsziekenhuizen. Wie betaalt, kan op de beste zorg rekenen. De salarissen van medisch personeel zijn erg laag. Veel dokters en specialisten voelen zich gedwongen buiten kantooruren in privéklinieken bij te klussen. 

Medicijnen en hygiëne in Griekenland: In Griekenland struikel je over de apotheken. Daar kunnen Grieken zonder recept bijna alle medicijnen halen. Ook antibiotica en anticonceptiepillen zijn vrij verkrijgbaar. Grieken gaan pas naar de dokter als het echt nodig is.