Online Chat

Reizen naar Griekenland

Bevolking Griekenland

Griekenland heeft een oppervlakte van 132.000 km² (3,3 maal Nederland). Het land telt 1400 eilanden waarvan 169 bewoond. Griekenland telt 10.7 miljoen inwoners waarvan bijna de helft in Athene en omgeving woont. Ongeveer 15 procent van de Grieken woont op de eilanden. Het grootste deel van het land is zeer dun bevolkt. De bevolking krimpt als gevolg van de vergrijzing en een laag geboortecijfer (1,35), een van de laagste van Europa. Daarnaast zijn veel Grieken de afgelopen decennia geëmigreerd, met name naar de VS, West-Europa (vooral UK en Duitsland) en Australië. Er wonen naar schatting 6 miljoen Grieken in diaspora.

Recente geschiedenis van Griekenland: Griekenland is pas sinds 1832 een zelfstandige natie. Daarvoor was het vier eeuwen onderdeel van het Ottomaanse Rijk. In 1922 poogden de Grieken in het huidige Turkije gebied te veroveren dat zij in de oudheid in bezit hadden gehad. Wat volgde was een nederlaag tegen de troepen van Kemal Atatürk en een verbanning uit Turkije van alle Grieken die daar sinds mensenheugenis woonden. Die nederlaag staat bekend als de Catastrofe. In de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland bezet door Duitsland, Italië en Bulgarije. Deze oorlog kostte ongeveer ½ miljoen Grieken het leven. Van 1944-1949 woedde in Griekenland een burgeroorlog die moest voorkomen dat de communisten de macht zouden grijpen. De nationalisten wonnen die oorlog maar slaagden er niet in voor een stabiele regering te zorgen. In 1967 deed het leger een gooi naar de macht. Eind 1973 braken studentenopstanden uit die uiteindelijk op 24 juli 1974 het einde van het kolonelsregime inluidden en het herstel van de democratie. Sinds 1 januari 1981 is het land lid van de EU.

Bevolkingsgroepen van Griekenland: Ongeveer 95 procent van de bevolking bestaat uit etnisch Grieken. Belangrijkste minderheidsgroepen zijn Macedoniërs, Turken en (illegale) Albanezen. Op enkele eilanden voor de kust van Turkije verblijven veel Syrische vluchtelingen in opvangkampen, met name op Lesbos en Kos. Op de Griekse eilanden zijn in de toeristische sector veel buitenlandse arbeidskrachten werkzaam.