Online Chat

Reizen naar Argentinië

Feestdagen en festivals Argentinië

Argentinië is rijk aan tradities en het hele jaar door zijn er festiviteiten, van katholieke feestdagen tot indianenprocessies en gauchofeesten. Door de mix van verschillende volkeren, culturen en godsdiensten hebben bepaalde feesten een bijzonder karakter gekregen. Zo is Palmzondag in de noordelijke Argentijnse provincie Jujuy een mengeling van indiaanse mystiek en katholicisme.

Feesten in Argentinië: Europese immigrantentradities worden ook gekoesterd en levend gehouden. In het noordelijk deel van Argentinië wordt in februari carnaval gevierd. In Patagonië viert de Welshe gemeenschap rond het plaatsje Trelew haar Eisteddfod-festival, een eeuwenoude competitie van dans, zang en dichtkunst uit Wales. Begin oktober komen veel Argentijnen van Duitse origine naar Villa Belgrano, voor het Oktoberfest met Beierse muziek, korte lederhosen, drumbands, volksdans en zuurkool met worst. Tijdens het weekend rond 11 november viert Argentinië de Dag van de Traditie. In alle steden demonstreren de gaucho’s hun paardrijkunsten en hullen zij zich in prachtige klederdracht.

Nationale feestdagen in Argentinië: Argentinië is in Latijns-Amerika koploper wat betreft het aantal feestdagen, liefst 17. De belangrijkste zijn: de Dag van de waarheid en de gerechtigheid. Ter herinnering aan de slachtoffers van de 'Vuile Oorlog' (24 maart), Veteranendag, ter herdenking van de gevallenen tijdens de Falklandoorlog in 1982 (2 april), Dag van de Revolutie (25 mei), Dag van de Vlag (20 juni) en Onafhankelijkheidsdag (9 juli).
Belangrijke religieuze feestdagen zijn Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), Pasen, Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november), Maria Onbevlekte Ontvangenis (8 december) en Kerstmis.