Online Chat

Reizen naar Zweden

Land en landschap Zweden

Met een oppervlakte van 449.964 km² is Zweden ongeveer 11 keer zo groot als Nederland of 15 keer België. Het Koninkrijk Zweden (Konungariket Sverige) ligt in het noordelijk deel van Europa en heeft als buurlanden Noorwegen en Finland. Historisch en cultureel gezien vormt Zweden samen met de landen Denemarken, Finland, IJsland en Noorwegen de regio Scandinavië. Puur geografisch gezien is Scandinavië echter het gebied dat overeenkomt met het Scandinavisch schiereiland, en dat betreft dan alleen de landen Noorwegen, Zweden en delen van Noord-Finland. Het noordelijke deel van Zweden valt tevens onder de regio Lapland. Zweden heeft een kustlijn van meer dan 14.000 kilometer langs de Botnische Golf, Oostzee, Sont, Kattegat en Skagerrak. De grotere eilanden Gotland en Öland behoren ook tot Zweden. Zweden is lid van de Europese Unie.

Het Zweedse landschap wordt verdeeld in drie gebieden: in het zuiden Götaland, in het midden Svealand en in het noorden Norrland.
  • De regio Götaland is zeer gevarieerd. De westkust is vlak en heeft lange zandstranden en een scherenkust met veel inhammen en eilandjes. In Götaland liggen de grote meren Vättern en Vänern. De laatste is met een oppervlakte van 5655 km² het op twee na grootste meer van Europa (de twee grootste meren liggen in Rusland). Ter vergelijk: het Nederlandse IJsselmeer is ongeveer 1100 km². De vegetatie van Götaland bestaat uit loofbomen zoals de beuk en de berk. Ook zijn er naaldbossen.
  • De regio Svealand heeft een heel ander landschap met een scherengordel aan de oostkust, waar ook Stockholm ligt. Rondom de hoofdstad is het begroeid met dichte wouden. Wat meer landinwaarts liggen open vlakten met vruchtbare akkers, afgewisseld door dichte wouden en moerassige hoogvlakten. Ook de stad Uppsala ligt in deze regio.
  • De regio Norrland is het grootst, het beslaat 59% van de Zweedse oppervlakte. Norrland heeft een bergachtig landschap met eindeloze bossen en veel rivieren en meren (waarvan er in heel Zweden overigens bijna 100.000 te vinden zijn). De natuur is bijna overal nog onaangetast. Het wildlife bestaat uit onder andere bruine beren, lynxen, veelvraten, bevers, lemmingen, elanden, rendieren, wolven, poolvossen en verschillende soorten vogels. Norrland is schaars bewoond, enkele grotere plaatsen zijn Umeå en Luleå.