Online Chat

Reizen naar Zweden

Bevolking Zweden

Zweden heeft ruim 10 miljoen inwoners. Het is een van de dunst bevolkte landen van Europa en ook binnen het land zijn er grote verschillen in bevolkingsdichtheid. Zo wonen er in Stockholm 250 mensen per km², maar heeft het noorden slechts 3 inwoners per km².

De Zweedse bevolking behoort tot de meest karakteristieke vertegenwoordigers van het Noordse ras, met als karakteristieken: een lange slanke gestalte, blond haar en blauwe ogen. Vermenging met andere rassen is in Zweden in verhouding weinig opgetreden.

Samen in Zweden: De Samen (ook Lappen genoemd) is de grootste minderheid in Zweden en bestaat uit 15.000 leden die vooral in het noorden leven. Samen zijn erg onafhankelijk dankzij hun eigen taal. Ze hebben ook een eigen parlement, dat wel verantwoording moet afleggen aan de Zweedse regering. Ongeveer 10 % van de Samen leeft nog op de traditionele manier. Denk daarbij aan bosbouw, landbouw en visserij. Sommige Samen houden nog rendieren. Nieuwe generaties zijn steeds minder geneigd om op deze traditionele manier te leven.