Online Chat

Reizen naar Zweden

Cultuur Zweden

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Zweden anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Ouderschapsverlof in Zweden: Zweden is een voorvechter van de mensenrechten en besteedt veel aandacht aan de gelijke positie van mannen en vrouwen. Mannen kunnen na de geboorte van een kind in Zweden net zo lang ouderschapsverlof hebben als vrouwen. Ouderschapsverlof is maar liefst 480 dagen (96 weken!) per kind, de dagen zijn te verdelen over beide ouders. Elke ouder moet daarvan verplicht 90 dagen opnemen, de rest mag je aan elkaar doorgeven.

Nobelprijs uit Zweden: Sinds 1901 kennen Zweedse wetenschapsinstituten prijzen toe aan wetenschappers over de hele wereld. Deze Nobelprijzen zijn vernoemd naar de Zweed Alfred Nobel, de man die in 1876 het dynamiet uitvond. Aan het eind van de negentiende eeuw bouwde Nobel een enorm kapitaal op met de vervaardiging van dynamiet. Uit de rente van dit vermogen worden de prijzen betaald.

Roken in Zweden: Roken op het werk en openbare gebouwen is in Zweden alleen toegestaan op speciaal ingerichte plekken. Ook voor de buitenruimte zijn er beperkingen: het is in Zweden ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren. Zweden is van plan het land tegen 2025 geheel rookvrij te maken.

Fika en patisserie in Zweden: Net zo Zweeds als ABBA, fika, het Zweedse koffiemoment! Zweden vinden hun fika erg belangrijk, zelfs in die mate dat sommige bedrijven een clausule toevoegen aan arbeidscontracten waarin staat dat hun employees recht hebben op een fika-pauze. Het sociale aspect van deze Zweedse culturele gewoonte is net zo belangrijk als datgene waar het om lijkt te gaan: een heerlijke 'break' met verse koffie en gebak, samen met vrienden, collega's of familie. Veel Zweden zijn zoetekauwen, iets wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de bloeiende patisseriecultuur van het land.

Volkskunst in Zweden: In Linköping, Skara en Eskilstuna is de traditionele oude houtbouw is te vinden. De streek Dalarna om het Siljanmeer is hét Zweedse kunsthandwerkcentrum met zijn vele houten, rood geschilderde boerderijen. Ook in Hälsingland wordt nog volkskunst beoefend, zoals spinnen, weven, vlechten, hout- en beensnijwerk.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.