Online Chat

Reizen naar Zweden

Gezondheid Zweden

Aangezien wij niet medisch geschoold zijn, mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over de eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere bij onze partner Thuisvaccinatie.nl (alleen mogelijk in Nederland!). Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je dat op reis gaat voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt tijdens de reis en je naar een ziekenhuis moet. De medische zorg staat in Zweden overigens op hoog niveau.

Reisapotheek voor je reis naar Zweden:
Neem op je Zweden familiereis of je Zweden rondreis een kleine reisapotheek mee op je Zweden rondreis met o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn.

Teken in Zweden: Pas op voor teken bij het wandelen in de natuur, want de ziekte van Lyme kan daardoor worden overgebracht. Tekenencefalitis, een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus dat kan worden overgebracht door teken, komt in Zweden voor. Het risico om deze ziekte op te lopen is het grootst van april tot november. Bescherm jezelf tegen teken!

Muggen in Zweden: Zweden heeft een reputatie op het gebied van muggen (mygg). Muggen zijn inderdaad wijd verspreid door Zweden te vinden, maar het muggenseizoen is gelukkig kort: van juli tot en met half augustus. De hoeveelheid muggen varieert per gebied: de dichtheid is het hoogst in Noord-Zweden. In de kustgebieden vind je minder muggen dan in het binnenland. Ook de hoeveelheid regen die er gevallen is is bepalend voor het aantal muggen. Enkele tips tegen muggen:
  • Koop ter plaatse ´junglemuggenolie´, de Zweedse is sterker dan de Belgische en Nederlandse olie.
  • Smeer je vóór de schemering in met muggenolie. De schemering is bij muggen namelijk populair.
  • Muggen houden niet van zon en wind, je hebt daar minder last van ze dan ‘beschut’ in de schaduw.
  • Muggen zijn dol op zweetgeurtjes. Zorg dat je niet te veel zweet en neem op tijd een douche.
  • Muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zorg daarom voor loszittende kleding in lichte kleuren.
  • Muggenspiralen en het maken van een open vuur helpen bij het verjagen van de muggen.
  • Fijn om te weten: Malariamuggen komen in Zweden niet voor.
Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Zweden is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het Medisch Paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, apotheek en GGD.