Online Chat

Reizen naar Zweden

Geldzaken Zweden

De valuta op Zweden is de Zweedse kroon (SEK). Een kroon is gelijk aan 100 öre. Bankbiljetten worden gedrukt in waarden van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. De munt is verkrijgbaar in 1, 2, 5 en 10 kronen. Voor de dagkoers van de Zweedse kroon kun je kijken op oanda.com.

Pinnen in Zweden: In Zweden zijn pinautomaten (bancomat of uttagsautomat) die Nederlandse en Belgische pinpassen accepteren, maar het aantal automaten vermindert snel. Er geldt voor bankpassen vaak een bestedingslimiet per dag (of per week). Contant geld wordt in Zweden steeds minder gebruikt. Veel winkels, musea en restaurants accepteren nu alleen nog kaart- of mobiele betalingen. Ook in het openbaar vervoer wordt contant geld niet meer geaccepteerd.

Creditcard in Zweden: De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden (soms zorgen American Express kaarten voor problemen).

Prijsniveau in Zweden: Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo’n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder. De genoemde prijsverschillen kunnen afwijken, met name in het hoogseizoen in de toeristische gebieden.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, niet-alcoholische drankjes, optionele excursies, entreegelden en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.