Online Chat

Reizen naar Thailand

Cultuur Thailand

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en de Thaise bevolking anderzijds. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Begroetingen in Thailand: De wai is de traditionele begroeting in Thailand. Het is tegelijk een betuiging van respect. Statusverschillen komen er bij tot uitdrukking. De wai is een gracieus gebaar: de handpalmen worden tegen elkaar gevouwen en voor of onder het gezicht opgeheven. Hierbij maakt men een lichte buiging met het hoofd.

Kleding in Thailand: De Thai beoordelen andere mensen grotendeels op het uiterlijk. Keurige kleding suggereert zorgeloze welvaart. Een korte broek is in huiselijke kring en aan het strand geen probleem. Maar in het openbaar wordt het dragen van shorts als niet netjes gezien. Bij het bezoeken van tempels dienen met name vrouwen er voor te zorgen dat armen en benen bedekt zijn. Bezoek aan een tempel dient blootshoofds te gebeuren en op blote voeten. Als je om een pagode heen loopt, doe dat dan met de wijzers van de klok mee.

Gewoonten in Thailand: Meningsverschillen tussen mensen worden in Thailand zelden openlijk geuit. Je geduld verliezen, boos worden of een woordenwisseling in het openbaar betekenen namelijk 'gezichtsverlies'. Confrontaties worden het liefst uit de weg gegaan, om anderen niet in verlegenheid te brengen. Kritiek wordt direct als een persoonlijke belediging ervaren. Ook het uiten van positieve emoties als genegenheid, gebeurt subtieler dan wij gewend zijn.

Thaise glimlach: Thailand staat bekend als het 'Land van de glimlach'. Een (glim)lach kan vele betekenissen en functies hebben, al naar gelang de situatie en sociale omstandigheden. Mensen lachen uit verlegenheid, onderdanigheid, boosheid, maar natuurlijk ook gewoon uit blijdschap of vriendelijkheid. Een glimlach wordt ook gebruikt waar wij 'sorry' of 'dank je' zouden zeggen. De glimlach is in feite een masker voor heel verschillende emoties.  

Grote eerbied voor de koning in Thailand: De Thai tonen opvallend veel eerbied voor de koninklijke familie. In hotels, restaurants, bussen, tuk-tuks en openbare gebouwen hangen portretten van het koningspaar. Veel Thai zien hun koning als een soort halfgod. De vorige Koning Bhumibol regeerde van 1946 tot oktober 2016. De koning en zijn vrouw zijn een symbool van wijsheid, goedheid en liefde voor het volk. Wie in het openbaar kritiek geeft op de koninklijke familie kan zwaar gestraft worden. Na het overlijden van koning Bhumibol volgde zijn zoon Koning Maha Vajiralongkorn hem op.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.