Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving.
Elk bolletje op de tijdslijn is aanklikbaar. Wanneer je op een bolletje klikt, ga je automatisch naar de desbetreffende dag.
Indien de tijdslijn te lang is, worden er pijlen getoond. Adhv deze pijlen kan je dan verder navigeren op de tijdslijn.
Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving.
Elk bolletje op de tijdslijn is aanklikbaar. Wanneer je op een bolletje klikt, ga je automatisch naar de desbetreffende dag.
Indien de tijdslijn te lang is, worden er pijlen getoond. Adhv deze pijlen kan je dan verder navigeren op de tijdslijn.
Legenda
1 of meerdere dagen van de reis
De eerste en laatste dag van de reis
De geselecteerde dag met meer informatie
Een verlenging voor na de reis
Dag 1-3
Chisinau
Dag 4
Soroca
Dag 5-6
Butuceni
Dag 7
Tiraspol
Dag 8
Chisinau
Dag 9
Aankomst
Dag 4
Dag 1: Aankomst Chisinau
Vandaag vlieg je naar Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, waar je aan het einde van de middag aankomt. Tot 1991 was Moldavië onderdeel van de Sovjet-Unie. Langer geleden nog, stond het grondgebied van het huidige Moldavië bekend als Bessarabië, wat weer onder invloed van het Ottomaanse rijk stond. Chisinau is een aangename en vooral ook groene stad. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je vanmiddag en anders morgenochtend de stad alvast verkennen. Tijdens je eerste kennismaking met de stad zal een aantal monumenten herinneren aan de tijd van de Sovjet-Unie. De triomfboog waarmee de Russen de overwinning op de Ottomanen in 1841 herdachten is daar een voorbeeld van. Een ander opvallend gebouw is het oude circus, ooit het middelpunt van het uitgaansleven, nu niet meer dan een opvallend groot en leegstaand gebouw.
Local Impact Score
Voor elke reis streven we naar een minimale impact op het klimaat en een maximale positieve impact op de lokale omgeving. Om inzichtelijk te maken welk deel van onze uitgaven en de uitgaven van onze reizigers bij de lokale gemeenschap terecht komt, hebben wij een Local Impact Score ontwikkeld. De Local Impact Score van deze reis is: 57 Lees meer over de Local Impact Score.
Dag 2: Chisinau / Bezoek Capriana en Raciula
Vrije dag. Je kunt vandaag op eigen gelegenheid in Chisinau op zoek gaan naar de bijzondere overblijfselen uit de communistische tijd, zoals het tram- en trolleymedewerkersmuseum, lekker struinen door de stad of deelnemen aan een leuke optionele excursie nar Capriana en Raciula. Tijdens deze optionele excursie bezoek je vanuit Chisinau het Codrii bos. Daar ligt het 15e eeuwse Capriana klooster, lange tijd de zetel van de bisschop en gesticht door de grote Moldavische heerser Stefan de Grote. Nadat Moldavië onderdeel werd van de Sovjet-Unie in 1940, werd het klooster geconfisqueerd en geplunderd door Sovjettroepen. Monniken sloegen op de vlucht en het klooster werd een sanatorium voor zieke kinderen. In 1989 werd Capriana weer als religieus centrum in gebruik genomen en na een jarenlange restauratie is het sinds 2007 weer in ere hersteld. Vanuit Capriana reis je naar het dorpje Raciula met zijn 18e eeuwse nonnenklooster. Ook dit klooster was gesloten tijdens de Sovjet-Unie en is pas sinds 1990 weer in gebruik gesteld na jaren dienst als cultuurhuis te hebben gedaan. Op het terrein van het klooster staat het Casa Mierii, het Honing Huis. Optioneel en tegen een kleine vergoeding zal de imker over de verschillende soorten honing en de verschillende gebruiken van honing uitleg geven. Het is ook mogelijk de honing te proeven.
‘Meet the locals’
Als je je inleest in de geschiedenis, politiek en cultuur van het land maakt dat het contact met de lokale bevolking een stuk makkelijker (en leuker!). Draag gepaste kleding waarbij je respect toont voor de lokale gebruiken en bevolking. Leer ook een paar woorden in de taal van het land, je zult zien hoe makkelijk je contact maakt!
Dag 3: Chisinau / Bezoek Comrat en Besalma
Vandaag wacht het onbekende zuiden van Moldavië. De autonome regio Gagaoezië is één van de onbekende gebieden die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn opgenomen in grotere landen. Over de oorsprong van de Gagaoezen bestaan verschillende verhalen. De meest geaccepteerde versie vertelt dat een Turkse stam naar delen van het huidige Bulgarije migreerden. Nadat ze zich in de Balkan hadden gevestigd, bekeerden ze zich tot het Orthodox-Christelijk geloof. Aan het begin van de 19e eeuw werden de Gagaoezen door het Russische rijk verplaatst naar Comrat en de omliggende gebieden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verklaarde Gagaoezië zichzelf onafhankelijk, gevolgd door een onafhankelijkheidsverklaring van Transnistrië. Waar het conflict tussen de Moldavische overheid en Transnistrië uitliep op een burgeroorlog, kon Gagaoezië door politiek binnen de Moldavische republiek worden gehouden. Sinds 1994 is Gagaoezië een autonome regio met als hoofdstad Comrat.
In Comrat bezoek je de kathedraal, het Historisch Museum, de markt en de Turkse bibliotheek. ’s Middags ga je op bezoek bij een oude Gagaoezische dame in het dorpje Besalma. Ze laat haar huis zien, de wijnkelder en haar tuin. Ook in Gagaoezië wordt wijn gemaakt en Besalma is daarop geen uitzondering. Voordat je teruggaat naar Chisinau krijg je de kans huisgemaakte wijn te proberen. Aan het einde van de dag ben je weer terug in Chisinau.
Nb. Het kan incidenteel voorkomen dat de oude dames in Besalma verhinderd zijn omdat er bijvoorbeeld op het land moet worden gezaaid of geoogst. Als alternatief wordt dan het Volksmuseum van Gagaoezië bezocht waarbij de cultuur en gebruiken uitgebreid worden toegelicht.