Online Chat

Reizen naar Oostenrijk

Land en landschap Oostenrijk

De bondsrepubliek Oostenrijk (Republik Österreich) bestaat uit 9 zelfstandige deelstaten (Bundesländer) met ieder een eigen regering, en heeft een totale oppervlakte van 83.879 km² (groter dan de hele Benelux). Een kwart van de Oostenrijkse oppervlakte behoort tot laag- en heuvelland. Driekwart is middel- en hooggebergte.

Landschap van Oostenrijk: De Alpen strekken zich uit over het grootste deel van Oostenrijk. De hoogste berg is met 3798 meter de Grossglockner. Aan de voet van deze reus vind je ook de grootste gletsjer van Oostenrijk. Andere hoge toppen zijn de Wildspitze (3768 m), Weißkugel (3739 m), Großvenediger (3674 m), Hintere Schwärze (3628 m) en Similaun (3606 m). De belangrijkste rivier, de Donau, stroomt ongeveer 350 kilometer over Oostenrijkse bodem. Haar zijrivier de Inn is de tweede rivier van het land. Daarnaast telt Oostenrijk ongeveer 90 meren, de Attersee is het grootste Alpenmeer van Oostenrijk. Met een valhoogte van 380 meter zijn de Krimmler watervallen de grootste van Centraal-Europa en de op vijf na hoogste ter wereld.

Oostenrijk is lid van de Europese Unie en ligt in het hart van Europa. Het Alpenland heeft landsgrenzen met maar liefst acht buren: Zwitserland, Liechtenstein, Hongarije, Slovenië, Italië, Duitsland, Tsjechië en Slowakije. Er is geen kustlijn. Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk, het is de enige miljoenenstad van het land. Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck zijn andere grote steden.

Flora en fauna van Oostenrijk: Het verschil in hoogte en klimaat zorgt in Oostenrijk voor een erg gevarieerde flora. Oostenrijk is een van de meest bosrijke landen van Europa met zowel loofbos (eiken, beuken) als gemengd bos (beuken, sparren). In de bergen is de alpenflora veelsoortig, denk aan bijvoorbeeld edelweiss, gentiaan en alpenroosjes. Qua fauna kun je denken aan zoogdieren als reeën, herten, gemzen, hazen, vossen, marters, dassen en marmotten. De berenpopulatie bevindt zich met name in de bosrijke bergregio’s in het centrum en zuiden van het land. Voorkomende vogelsoorten zijn fazanten, patrijzen, adelaars, reigers, lepelaars, wilde ganzen, kluten… Vooral rond de Neusiedlersee bevind je je in een vogelparadijs.