Online Chat

Reizen naar Moldavië

Cultuur Moldavië

De cultuur van Moldavië is een mix van Roemeense en Sovjet cultuur. De Latijnse wortels van de Roemeense cultuur gaan terug tot de tweede eeuw, toen de Romeinen Dacia koloniseerden. Na de Romeinse terugtocht, in 271, werd de bevolking van het gebied beïnvloed door de culturen van het Byzantijnse rijk: de Slaven, de Magyaren en later de Ottomaanse Turken. Begin van de negentiende eeuw was er een sterke West-Europese invloed (met name uit Frankrijk) in de Roemeense literatuur en de kunst. Deze melange zorgde voor een rijke culturele traditie die zich doorzette in de volkscultuur.

Het Prinsdom Moldavië (1359-1859) had een eigen identiteit vanaf de veertiende eeuw, maar de culturele banden met Roemenië  waren sterk. Na 1812 werden de Oost-Moldaven (die in Bessarabië en Transnistrië  woonden) beïnvloed door de Slavische cultuur en vervolgens de Russische cultuur. Dat kwam door Russische immigranten.

Traditionele cultuur in Moldavië: Er is een sterke volkscultuur in Moldavië, beïnvloed door de Sovjet autoriteiten. Ze zorgden ervoor dat in de klederdracht de Roemeense moccasin werd vervangen door de Russische laars. Bepaalde tradities, zoals het maken van keramiek en weven, vind je op het platteland. De volkscultuur is prominent aanwezig in het repertoire van het nationaal dansgezelschap Vantulet en het volkskoor Doina.

Op het platteland krijgen gasten als begroeting brood en zout, met een glas wijn er bij. Bedoeling is dat je een stuk van het brood afbreekt en dat geeft aan degene die naast je zit. Als de groep gasten groter is, is er vaak een ontvangstcomité in klederdracht. En het brood is dan vaak nog mooier, rond en versierd.  Behalve wijn gaat er ook een bord met spek met uien rond. Het spek moet het effect van wijn neutraliseren en de uien de smaak van het spek.

Er zijn ook voorjaarsgebruiken, bijvoorbeeld Martisor, een Roemeense viering van de lente, dat teruggaat tot het jaar 678. Vrouwen en kinderen dragen links een stofkwast. Wie de stofkwast in een bloeiende struik of boom gooit, mag een wens doen.

Let op dat je de lokale bevolking niet aanspreekt als Roemenen of Russen, want de meesten beschouwen zichzelf als Moldaviërs. Veel Roemenen daarentegen beschouwen Moldavië als Roemeens.