Online Chat

Reizen naar Moldavië

Land en landschap Moldavië

Moldavië heeft een oppervlakte van 33.843 km² (iets groter dan België). Het land heeft een glooiend landschap met veel grote en kleine rivieren, meren, akkers en bossen. Veel rivieren hebben indrukwekkend steile oevers, vanwege de uitholling van het onderliggende kalksteen. De heuvels maken onderdeel uit van het Moldavisch Plateau, dat een onderdeel is van de Karpaten. De hoogste heuvel, Balanesti, is 430 meter hoog.

Rivieren in Moldavië: Het grootste deel van Moldavië ligt tussen de rivieren de Nistru en de Prut. De Prut vormt de westelijke grens, hij komt samen met de Donau om uit te monden in de Zwarte Zee. De Donau is ook grensrivier, 480 meter bij de kleine haven van Giurgiulesti. De Nistru ligt in het oosten en komt ook uit in de Zwarte Zee. Er zijn 3500 meertjes in het hele land, de meeste gemaakt door boeren voor de irrigatie, en om er vis en eenden te houden.

Flora en fanuna in Moldavië: 75% van de bodem is ‘zwarte aarde’ en zeer vruchtbaar. Naar het zuiden toe vermindert dat, maar er kunnen daar nog steeds zonnebloemen, druiven en steppegras groeien. Er zijn twee vegetatiezones: steppe en bos. Moldavië kent een rijke flora, er zijn 2300 soorten wilde planten, waarvan 13 procent op de lijst van zeldzame planten staat. Eik, haagbeuk, linde, esdoorn, kastanje en wilde kers zijn veel te zien. Onder het Codri-woud resorteren de bossen in de Karpaten, maar soms worden er ook de bossen in de heuvels ten westen en ten noorden van Chisinau mee aangeduid. Wat fauna betreft: er zijn vossen, wilde katten, kleine en grote knaagdieren, verschillende soorten bosvogels, wilde eenden, fazanten, ooievaars en pelikanen.

Natuurreservaten in Moldavië: Er zijn vijf natuurreservaten, in totaal 19,4 duizend hectare groot. Twee bos reservaten, het Moldova-Codru reservaat en Plaiul Fagului (het beukenland) en twee reservaten bij de Prut, Prutul de Jos (beneden-Prut) en Padurea Domneasca (koninklijk woud). In het Lagorlac reservaat wordt het unieke ecowatersysteem van de Nistru bewaard en bestudeerd. Hier en in Prutul de Jos  en Padurea Domneasca groeien zeldzame planten en bevinden zich zeldzame dieren, die aangetrokken worden door dit natte gebied.