Online Chat

Reizen naar Moldavië

Gezondheid Moldavië

Inentingen in Moldavië: Hoewel inentingen voor Moldavië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Reisapotheek voor Moldavië: Neem een kleine reisapotheek mee op onze Moldavië reizen met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

De gezondheidszorg is ontoereikend, in meerdere opzichten. Voor de onafhankelijkheid werd het  gezondheidssysteem door de staat aangeboden en was gratis beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat het goed was. Na de onafhankelijkheid werd het systeem opnieuw opgebouwd, dat wil zeggen een infrastructuur en een verzekeringssysteem. Voor veel medische ingrepen moet bijbetaald worden, er is veel corruptie. Met behulp van samenwerkingsprojecten met enige EU-landen, met name Duitsland, is er plaatselijk vooruitgang te constateren, met name in ziekenhuizen in Chisinau.  Het beste ziekenhuis is momenteel het Medpark International Hospital: http://www.medpark.md/en