Gezondheid Moldavië

Reisapotheek 

Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort

Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

De gezondheidszorg is ontoereikend, in meerdere opzichten. Voor de onafhankelijkheid werd het  gezondheidssysteem door de staat aangeboden en was gratis beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat het goed was. Na de onafhankelijkheid werd het systeem opnieuw opgebouwd, dat wil zeggen een infrastructuur en een verzekeringssysteem. Voor veel medische ingrepen moet bijbetaald worden, er is veel corruptie. Met behulp van samenwerkingsprojecten met enige EU-landen, met name Duitsland, is er plaatselijk vooruitgang te constateren, met name in ziekenhuizen in Chisinau.  Het beste ziekenhuis is momenteel het Medpark International Hospital: http://www.medpark.md/en  

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.