Online Chat

Reizen naar Mexico

Feestdagen en festivals Mexico

Belangrijke nationale feestdagen in Mexico zijn Nieuwjaar (1 januari); Dag van de Grondwet (4 februari); Benito Juarez Dag (21 maart), Cinquo de Mayo (5 mei), Onafhankelijkheidsdag (16 september); Dag van de Revolutie (20 november).

Religieuze feesten in Mexico: Mexico heeft een reputatie van kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiesta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Bijzonder is de ‘Heilige Week’ voor Pasen, in het Spaans ‘Semana Santa’ genoemd, een week van festiviteiten en processies. Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de feestdag van de Maagd de Guadalupe, de grootste religieuze icoon van het land. Tijdens dit festival vinden er overal in het land missen, kermissen en religieuze optochten plaats, met name in Mexico City en in San Cristóbal de las Casas en omliggende dorpjes.

Allerzielen in Mexico: Een van de meest karakteristieke feesten van het land is wel Día de los Muertos, Allerzielen, dat op 2 november wordt gevierd. Het is een dag waarop de levenden hun overleden voorouders herdenken. Op veel plaatsen gaan hele families uitgebreid picknicken op de plaatselijke kerkhoven. Ze laten op de graven voedsel achter voor de overledenen. Veel mensen nemen radio’s mee naar het kerkhof met als gevolg dat het op de begraafplaats een kakofonie van geluid is. Voor de kinderen is het een soort Kerstmis: ze krijgen allerlei (spookachtige) snoepjes en verrassingen, van marsepeinen doodskisten tot chocolade skeletten, speelgoeddoodshoofden of dansende skeletmarionetten.