Online Chat

Reizen naar Maleisië

Land en landschap Maleisië

Maleisië heeft een oppervlakte van 329.758 (8 maal Nederland, 11 maal België). Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië is het schiereiland dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het schiereiland beslaat ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte, herbergt 85 procent van de bevolking, is goed ontwikkeld en oogt modern. Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo en bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah.

West-Maleisië: West-Maleisië bestaat voor een groot deel uit jungle. Het landschap is heuvelachtig en in de noordelijke helft bergachtig met toppen boven de 2000 meter. De westelijke laagvlakte is vruchtbaar, hier zijn de meeste rijstterrassen en woont het grootste deel van de bevolking. Aan de oostkant gaan de bergen wat abrupter over in een smalle vlakke kuststrook. Hier zijn de mooiste stranden. Het centrale deel is relatief onbewoond. Het nationale park Taman Negara ligt in het hart van West-Maleisië en ik zeker een bezoekje waar tijdens je Maleisië rondreis of je Maleisië familiereis.

Oost-Maleisië: Een groot deel van Oost-Maleisië bestaat uit een dichte jungle. Imposante rivieren doorsnijden het landschap, er zijn veel mangroves (kustmoerassen) en je vindt er de grootste grotten ter wereld. Grote delen zijn bergachtig en Mount Kinabalu is met 4101 meter de hoogste piek van Zuidoost-Azië.