Online Chat

Reizen naar Bulgarije

Land en landschap Bulgarije

In totaal telt Bulgarije een oppervlakte van 110.900 km² (circa 2,5 keer Nederland of 3,5 keer België). Bulgarije kent veel verschillende landschappen variërend van moerassen tot hoge bergtoppen. Dwars door Bulgarije loopt de Balkan met als hoogste top de Botev (2376 meter). De Hoge Balkan (Stara Planina) wordt geflankeerd door de Westelijke Balkan aan de grens met Servië en de Kleine Balkan in het oosten. De gemiddelde hoogte van het Balkan gebergte bedraagt ca. 700 meter. In de berggebieden komen wilde zwijnen, wolven en beren voor.

Gebergte en laagland in Bulgarije: Tussen de Donau en het Balkan-gebergte ligt een vruchtbare laagvlakte. In het noordoosten ligt het heuvelachtige woudengebied van Deli Orman, dat de overgang vormt naar Dobroesja. In het zuidwesten liggen drie imposante massieven: het Rila-gebergte met als hoogste top de Musala (2925 meter), het Pirin-gebergte en het Rodopen-gebergte. Het midden en oosten van het land, vanaf  Plovdiv tot aan de Zwarte Zee bestaat uit het Thracische laagland.

Rivieren en meren in Bulgarije: Bulgarije telt honderden rivieren en enkele daarvan spelen een grote rol bij de afwatering en bevloeiing van het Donau-laagland en de Thracische Laagvlakte, met name de Donau, de Iskar, de Maritsa en de Struma. Bulgarije kent enkele grote stuwmeren. Het Srebarna-meer in het noordoosten staat bekend om zijn vele vogelsoorten zoals lepelaars en pelikanen.