Online Chat

Reizen naar Bulgarije

Feestdagen en festivals Bulgarije

De belangrijkste feestdagen op een rij:
*1 januari - Nieuwjaar
*1 februari – Dag van Dankbaarheid. Herdenking van de slachtoffers van het communisme.
*3 maart – Bevrijdingsdag. Nationale feestdag gedenkt de bevrijding van de Ottomaanse overheersers in 1878.
*8 maart – Internationale Vrouwendag
*maart/april - Orthodox Pasen.
*1 mei – Dag van de Arbeid
*6 mei – Sint Joris (George) Dag, de beschermheilige van het leger en de verpersoonlijking van de moed. Het is een van de belangrijkste feestdagen van Bulgarije. In het hele land zijn er militaire parades en ceremonies. Sint George is ook een vrolijk feest met zang, dans en het roosteren van lamsvlees.
*24 mei - Dag van onderwijs, cultuur en letterkunde.  Tijdens deze feestdag staat alles in het teken van de Bulgaarse cultuur.
*6 september - Dag van de Hereniging. De hereniging van Bulgarije en Oost-Roemenië in 1885 wordt herdacht.
*25 en 26 december - Kerstmis

Speciale feestdag in Bulgarije: Op 1 maart is het Baba Marta. Baba Marta staat voor ‘Oma Maart’ en is in de Bulgaarse mythologie een pittige dame die begin maart met de lenteschoonmaak begint. Als ze het matras uitklopt dwarrelen de veren eruit. Dat staat symbool voor de laatste sneeuw van het seizoen. De lente is begonnen en de winter is voorbij. Men draagt op deze dag de martenitsa, een rood met wit verweven streng draadjes. Deze polsbandjes staan symbool voor gezondheid en geluk. De witte kleur vertegenwoordigt de man, het rood staat voor de vrouw, samen zorgen ze voor nieuw leven. Deze rode draden met witte kwastjes worden ook in een boom gehangen voor geluk in het nieuwe jaar. Het is bedoeld tegen de kwade geesten. Men draagt de martenitsa totdat de bomen beginnen te bloeien.