Online Chat

Reizen naar Bulgarije

Eten en drinken Bulgarije

Bij het ontbijt krijg je in Bulgarije vaak koffie met zoete of hartige broodjes. Voor een tussendoortje kun je terecht bij de vele snackbars waar je pizza, döner kebab of belegde broodjes kunt krijgen en een soort van tea rooms  (sladkarnitsas) waar ze heerlijke taartjes verkopen.

Zowel lunch als diner bestaan uit een warme maaltijd. Het menu biedt een keuze uit diverse soepen, groentegerechten en vers fruit van het platteland. Een voorgerecht bestaat uit diverse kleine hapjes, mezes, of een salade. Populaire mezes zijn gevulde druivenbladeren, gerookte ham en Bulgaarse kaassoorten zoals sirene en kashkaval. Als hoofdgerecht serveren de Bulgaren vaak een stoofschotel, maar ook gegrild vlees en langs de kust is vis. Yoghurt en kaas zijn veel gebruikte ingrediënten en men brengt de maaltijd op smaak met verse kruiden zoals dille en chubritsa, dat vergelijkbaar is met oregano.

Populaire gerechten in Bulgarije: Typische Bulgaarse gerechten zijn sirene po shopski, een in een aardewerken pot bereid gerecht met gesmolten kaas, tomaat, paprika en ei, tarator, een koude komkommersoep met yoghurt, dille, knoflook en walnoot en de shopskasalade, die bestaat uit paprika, tomaat, ui en geraspte schapenkaas. Met kaas gevulde paprika’s en bladerdeegflapjes zul je ook veel tegenkomen. Deze laatste kun je goed als tussendoortje eten op je Bulgarije rondreis. De zoete baklava vind je ook in Bulgarije, net als de uit Griekenland afkomstige ovenschotel moussaka.

Drinken in Bulgarije: In Bulgarije gaat men ervan uit als je koffie bestelt dat je espresso bedoelt. Je krijgt dan een klein kopje sterke koffie. Wil je een normale koffie vraag dan om een Schwartz café, een koffie van een koffiezetapparaat, of Dulgo kafé (‘lange koffie’) een espresso maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is.
Ayran is de favoriete dorstlesser. Dit verfrissende yoghurtdrankje komt oorspronkelijk uit Turkije. Bulgarije kent eigen wijnen en bieren. Rakija is Bulgaarse brandewijn van abrikozen of druiven.