Festivals Saoedi-Arabië

Op 23 september viert Saoedi-Arabië de nationale feestdag. Dit ter gelegenheid van de stichting van het koninkrijk Saoedi-Arabië in 1932.

Religieuze feestdagen in Saoedi-Arabië
Daarnaast kent Saoedi-Arabië enkele islamitische feestdagen. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan (6 mei tot 4 juni 2019) viert men het driedaagse Suikerfeest Eid al- Fitr (5 t/m 7 juni 2019). Tijdens de maanmaand dhul-hidjah gaan moslims op bedevaart naar Mekka. Na deze hadj volgt het driedaagse Eid a-Adha, het Offerfeest (11-13 augustus 2019). Iedere familie slacht dan op rituele wijze een schaap dat verdeeld wordt onder familie en arme mensen.

Festivals in Saoedi-Arabië
In februari/maart vindt ongeveer 40 km ten noorden van Riyad het Jenadriayah National Festival plaats. De eerste dagen van het festival is alleen voor mannen en vinden er o.a. kameelraces plaats. Hierna zijn ook gezinnen welkom op dit grootste ‘cultural heritage’ festival van Saoedi-Arabië . Het is een groot evenement waar aandacht is voor traditionele dans en zang, zoals zwaardvechten, poëzie voordrachten en culturele voorstellingen uit landen zoals India. Ook zijn er demonstraties van traditioneel handwerk.