Bevolking Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië telt 28,5 miljoen inwoners. Zeventig procent van de bevolking is jonger dan 30 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 74 jaar.
Oorspronkelijk bestond Saoedi-Arabië uit een aantal stammen die een nomadisch bestaan leidden. Maar tegenwoordig leidt nog maar 15 procent van de bevolking een semi-nomadisch bestaan terwijl het overgrote deel van de bevolking in steden woont. Hoewel de tribale afkomst minder belangrijk is geworden, speelt het nog steeds een rol. Saoedi’s die afkomstig zijn van een Arabische stam kijken bijvoorbeeld neer op Saoedi’s van wie de voorouders uit India of de Magreb afkomstig zijn.

Bevolking van Saoedi-Arabië
De bevolking van Saoedi-Arabië bestaat voor bijna een kwart uit buitenlanders. Terwijl de meeste Saoediërs zelf een overheidsbetrekking hebben, werken in de oliesector vooral buitenlandse werknemers. Onder hen een groot aantal goed geschoolde expats die vooral uit westerse landen zoals de VS en de UK komen. Daarnaast veel laag geschoolde gastarbeiders, voornamelijk uit Egypte, het Indiase subcontinent en Filippijnen. Behalve in de olie-industrie werken ze in de bouw, zijn taxichauffeur of hebben een eethuisje. Veel buitenlandse werknemers werken onder zware omstandigheden en worden slecht behandeld. Ongeveer 1,5 miljoen buitenlandse werknemers werkt als huishoudster bij Saoedische gezinnen. Deze vrouwen zijn in feite gevangen in het huis van hun werkgever en moeten zestien uur per dag beschikbaar zijn voor de familie. De kranten staan vol met schrijnende verhalen, met name waarbij het gaat om seksueel misbruik.