Online Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 020-7887700

Waar ben je naar op zoek?

header image
Explore
8,2 (294)

Rondreis Iran

22 dagen
v.a. € 2.495,-

Veelgestelde vragen Rondreis Iran

Heb ik een visum nodig voor Iran?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is en beschikt over tenminste 2 lege visum pagina’s tegenover elkaar. Daarnaast is het belangrijk dat het paspoort vrij is van Israëlische stempels.
 
Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 6 weken voor vertrek van de groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de vakantie te voorkomen.

Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 
- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel. 

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

 

Welke inentingen heb ik nodig voor Iran?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.  Je kan ook op www.wanda.be online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste periode om naar Iran te reizen?

De zomers zijn erg heet in Iran, het is een droge warmte. In april kan het met name in Iraans Koerdistan nog koud zijn. September en oktober is nazomer in Iran, maar gedurende de dag kan het nog lekker warm zijn.

Je zou ook nog de informatie over klimaat op onze website kunnen nalezen: koningaap.nl/iran-reizen/weer-en-klimaat-iran | koningaap.be/iran-reizen/weer-en-klimaat-iran

Hoe is de accommodatie in Iran?

We verblijven in redelijk middenklasse hotels op basis van tweepersoonkamers met eigen douche en toilet.

Meer informatie over de hotels in Iran (onder voorbehoud van wijzigen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

Hoe reizen we in Iran?

Tijdens deze reis maken we gebruik van een privébus, er wordt niet binnenlands gevlogen.

Kijk voor meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Iran bij het tabblad 'Meer reisinfo' bij jouw reis op de website. 

Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In de meeste hotellobby's heb je over het algemeen gratis Wifi, soms is het ook beschikbaar op de hotelkamers. 

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Iran verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt; http://www.wereldstopcontacten.nl/.

Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?

Euro's en dollars kunnen beide gewisseld worden bij zowel banken als daarbuiten, je kunt niet pinnen in Iran. In sommige winkels kan je bij grote aankopen betalen met een creditcard. Ondanks de opheffing van aan aantal sancties is het tot nu nog niet mogelijk om te pinnen.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Iran?

Een paradijs voor vegetariërs is Iran niet, toch zijn er genoeg gerechten (denk hierbij vooral aan de vele groentes) te bestellen in de restaurants. Op de markt kan je ook veel (gedroogd) fruit en noten kopen.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?

Vrouwelijke reizigers moeten een hoofddoek om in het openbaar en een lang tuniek of jas over een broek dragen, dit in gedekte kleuren. Lichaamsvormen mogen niet geaccentueerd worden. De enige plek waar de hoofddoek af mag is in de hotelkamer. Sinds kort mogen mannen t-shirts of blouses aan met korte mouwen, korte broeken zijn verboden.

Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in het vervoer.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor beide Iranreizen hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 18. Voor de rondreis Zijderoute hebben we een minimum van 5 boekers nodig, het maximum is hier tevens 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

Wat is het tijdsverschil met Iran?

In Iran is het 2.5 uur later dan in Nederland en België. Dit is het gehele jaar hetzelfde, op een enkele uitzondering na; tussen 22 maart en de laatste zondag van maart is het 3.5 uur later in Iran en tussen 22 september en de laatste zondag van oktober is het 1.5 uur later Iran.

Kan er gereisd worden in Iran tijdens de Ramadan ?

In veel Islamitische landen kan er nog goed gereisd worden tijdens de Ramadan, ook al zijn er beperkingen. In Iran is het niet wenselijk om te reizen tijdens de Ramadan, dit omdat de regels erg strikt worden nageleefd en er niks open zal zijn. Wij zullen hier rekening mee houden met onze vertrekdata.

De Ramadan begint in 2024 op 9 maart en duurt een maand.

Kan ik op reis mijn GSM gebruiken?

Het gebruik van GSM is in principe op de meeste plaatsen mogelijk. Dit hangt echter sterk af van het type toestel dat je gebruikt (dualband, tri-band,...) en de samenwerkingscontracten van je eigen provider. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je GSM-provider om na te gaan of jouw type GSM en abonnement aan de nodige vereisten voldoen.

Houd er verder rekening mee dat GSM-verkeer in de meeste grote steden geen problemen oplevert, maar dat de mogelijkheden op het platteland of in de afgelegen streken eerder beperkt zijn.

Hoe is de houding van de Iraanse bevolking ten opzichte van westerlingen?

Iraniërs zijn een zeer vriendelijk en gastvrij volk, niet anti-westers en juist blij dat je geïnteresseerd bent in hun land. Menig keer zal je uitgenodigd worden voor een babbel en een kop thee.

Hoe zit het met fotograferen in Iran?

Binnen het heiligdom in Qom mag je niet fotograferen. In de buurt van de nucleaire fabriek bij Natanz, waar je met de bus langs rijdt, mag er zeker niet gefotografeerd worden. De Iraniërs poseren over het algemeen graag, ook de vrouwen, vooral als je eerst toestemming vraagt.

Kunnen we ons vrij bewegen Iran of moeten we continue de lokale gids volgen?

Koning Aap maakt, naast een Nederlandse reisbegeleider, sinds 2017 ook gebruik van een lokale gids. Dit is in Iran verplicht. Het is eigenlijk enkel een formaliteit, je blijft voldoende individuele vrijheid houden.

Mag ik als niet moslim alcohol Iran binnen brengen?

Het is strikt verboden om alcohol in te voeren, dit geldt ook voor niet-moslims.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken:

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Door dit soort donaties kan  onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
  • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
  • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
  • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
  • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen