Online Chat

Verantwoord reizen en toerisme

Ontdek de impact van je reis

Natuurlijk: gewoon thuisblijven is het beste voor onze planeet. Maar wil je de wereld toch met eigen zintuigen ervaren? Kies dan voor een groeps- of familiereis met Koning Aap, dan reis je met een duurzame reisorganisatie in Nederland en België. Voor elke reis die we organiseren, streven we naar een minimale impact op het klimaat en een maximale positieve impact op de lokale omgeving.
Je krijgt € 100,- korting per persoon als je voor de meest duurzame, non-stop vlucht kiest.

Justdiggit is op een missie om Afrika te vergroenen en zo onze aarde af te koelen. Koning Aap draagt een steentje bij.

Je reist ter plaatse zoveel mogelijk over land. Reizen met de bus en trein betekent minder vervuilende vluchten!
Je krijgt van ons een gratis overnachting als je met de trein naar je Europese bestemming reist.
Je kunt kiezen uit ons groeiende reisaanbod in Europa. 
Je vermindert je plasticverbruik op reis in samenwerking met onze lokale partners.
Je slaapt of eet op veel van onze reizen minimaal een keer bij lokale mensen thuis.
Je steunt -samen met ons- verschillende sociale projecten en goede doelen ter plaatse.
Je kunt deelnemen aan onze excursies, vaak met een duurzaam karakter.
Je reis wordt georganiseerd door erkende lokale agenten.
Je overnachtingen, vervoer en excursies worden verzorgd door lokale ondernemers.
Je lokale reisbegeleider of gids kent zijn/haar land het beste.

Duurzame ambities

We realiseren ons maar al te goed dat het nú moment is dat er íets moet gebeuren om de negatieve gevolgen van het toerisme tegen te gaan. Ondanks dat we al lange tijd bezig zijn met duurzame reizen te maken weten we dat er nog heel wat slagen te maken zijn. We stellen ons dan ook continu de vraag: “Kan het beter?” en ons antwoord daarop is volmondig: “Altijd!”. 

 

We hebben onze duurzame speerpunten daarom op een rijtje gezet. Wat doen we nu en waar willen we naar toe in de toekomst? We zijn –samen met onze reizigers en lokale agentschappen– al goed op weg maar omdat het áltijd beter kan, hebben we de lat voor onszelf hoog gelegd. Benieuwd naar Koning Aap zijn verantwoorde ambities?

Onze doelstellingen

De filosofie van Koning Aap

Wij proberen onze reizen zo verantwoord mogelijk te organiseren. Dit is sneller gezegd, dan uit te voeren. Om misverstanden te voorkomen, verklaren wij hieronder onze filosofie.

Wij zullen altijd de organisatie blijven die reizen naar bestemmingen buiten en binnen Europa organiseert. Dat betekent dat wij –ook in de toekomst– gebruik zullen maken van internationale vluchten. Wel proberen we de negatieve effecten hiervan zo veel mogelijk te beperken door non-stop vluchten te stimuleren, door bestemmingen in Europa aan te bieden die per internationale trein bereikbaar zijn en door minder gebruik te maken van binnenlandse vluchten.

Daarnaast blijft ons streven om een gezonde winst te maken. Zonder winst hebben wij geen bestaansrecht. Dit betekent dat we regelmatig afwegingen moeten maken tussen maatregelen om duurzamer te reizen en commerciële overwegingen. Zo kan het uit duurzaamheidsoogpunt beter zijn om met de openbare bus van Cuzco naar Lima te reizen (Peru) in plaats van een binnenlandse vlucht te gebruiken. De zeventien uur durende nachtbus langs diepe ravijnen zal echter voor veel reizigers een stap te ver zijn. Vandaar dat wij hier de klantgerichte en dus ook commerciële afweging maken om toch een binnenlandse vlucht te gebruiken. Dit soort afwegingen moeten wij dagelijks maken waarbij een goede balans tussen verantwoord reizen en competitief blijven gevonden moet worden. Deze afwegingen willen wij transparant met jullie delen.

Zoals alle reisorganisaties moeten doen, vinden wij het belangrijk om onze activiteiten te verduurzamen. Dit doen wij niet alleen door ons eigen kantoor te verduurzamen, maar de grootste uitdaging: het verduurzamen van de hele reisketen, van vertrek tot terugkomst van onze klanten, inclusief de diensten die onze partners ter plekke leveren. Dat vergt veel discussie, het op de voet volgen van (technologische) ontwikkelingen en ingrijpende maatregelen nemen om doelen te bereiken. Vanzelfsprekend moet er geen misverstand bestaan dat wij dit zeker nog niet zijn en nog een (lange) weg te gaan hebben. Eind 2023 zullen wij een hernieuwd actieplan duurzaamheid op onze website plaatsen op welke manier we welke doelstellingen willen bereiken. Graag krijgen we ook jullie reacties om ons verder te verbeteren.

Onze wereld, onze verantwoordelijkheid

Als verre reizen specialist hebben wij een website gelanceerd waar al onze inspanningen op het gebied van duurzaam reizen worden gebundeld. Meer uitleg, interessante achtergrondverhalen, de laatste ontwikkelingen en tips over wat jij zelf kunt doen om jouw reis groener te laten verlopen... Je leest het allemaal op FeelingResponsible.org.

Neem eens een kijkje

Koning Aap ontvangt wederom Travelife certificaat

Nieuwsupdate: 27 januari 2022

Travelife is een keurmerk voor maatschappelijk en duurzaam ondernemen voor touroperators en reisorganisaties. Het certificeringsprogramma kent 3 fasen: 1) Travelife Engaged, 2) Travelife Partner en 3) Travelife Certified. In 2013 hadden wij de primeur, toen Koning Aap als een van de eerste reisorganisaties ter wereld de hoogste status van deze certificering behaalde: Travelife Certified.

Travelife is als certificeringsinstantie geaccrediteerd door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC), de hoogste wereldwijde instantie voor duurzaamheid in toerisme, ondersteund door de Verenigde Naties. Iedere 2 jaar wordt getoetst of wij nog steeds voldoen aan de strenge criteria van Travelife. Vandaag ontvingen wij het bericht dat wij wederom de status 'Travelife Certified' hebben behaald. Mooi nieuws waar we uiteraard erg trots op zijn!

Met het behalen van de status 'Travelife Certified' wordt erkend dat wij uitblinken op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid. We voldoen aan meer dan 260 criteria op het gebied van duurzaamheidsmanagement, kantooractiviteiten, samenwerking met leveranciers en klantcommunicatie.

De wereld is magisch mooi. Laten we er samen voor zorgen dat dit zo blijft!

 

Lees meer