Online Chat

De lekkerste gerechten uit het Zuiden van India

Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten

India is een enorm land en elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Zo wordt er in Zuid-India veel meer rijst gegeten dan in het noorden, waar chapati' s en naan veel meer worden gebruikt als basis bij de curry's. Als je geen vlees eet is India ook zeker jouw land: Op de gevel van de restaurants staat vaak: "Veg or non-veg". Heel veel Indiërs eten geen vlees. Door de enorme variëteit aan vegetarische gerechten zul je dit ook zeker niet missen. Mocht je toch een verstokte vleeseter zijn: Een heerlijke kip Tikka Masala staat in veel Non-Veg-restaurants zeker op het menu.

Top 5 lekkerste gerechten:

Mijn top 5? Lastig om een keuze te maken! Maar wat je zeker moet proberen als je de kans krijgt:

Thali

Je krijgt een metalen bord met daarop een basisgerecht (meestal rijst, maar ook wel naan of papadum) en daar omheen kleine metalen kommetjes met allerlei gerechtjes. (katori's). Deze gerechtjes zijn qua smaak perfect in evenwicht met elkaar: zoet, zout, bitter, zuur, umami en pittig. Het bestaat uit dal (linzen), enkele curry's, sambar, raita (yoghurt) en chutney.

Masala Dosa

Hét ontbijtgerecht in Zuid-India en verslavend lekker! Het zijn hele dunne crispy pannekoekjes gemaakt van gemalen en gefermenteerde linzen en witte rijst. Ze worden gevuld met aloo masala (aardappels en specerijen). Als je dit geproefd hebt wil je niets anders meer voor ontbijt.

Samosa

Dit is een driehoekige gefrituurde snack, gevuld met aardappel, groente en specerijen. Je kunt deze de hele dag door eten en overal op straat en op stations zul je samosa-verkopers aantreffen. Ook andere gefrituurde hartige (en vaak pittige!) snacks zijn overal te koop. Gewoon proberen!

Palak Paneer

Een romige curry met spinazie en blokjes verse ongezouten kaas (paneer) en fenegriekblad.

Geen eten maar hét drankje in India: Chai

Dit is zwarte darjeeling thee met melk, suiker en een kruidenmengsel: kaneel, kardemom, gember, peper, kruidnagel. Ik kan het de hele dag wel drinken, heerlijk!