Online Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 020-7887700

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Kirgizië

Landinformatie Kirgizië

Landinformatie Kirgiziƫ

Wil jij binnenkort naar Kirgizië reizen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Kirgizstan.

Toen God de wereld had geschapen, riep Hij alle volkeren bij zich en wees elk volk en gebied toe. De Kirgiziërs waren echter in slaap gevallen en verschenen niet op deze belangrijke dag. Toen zij wakker werden ontdekten zij met grote schrik dat al het land al verdeeld was. Ze gingen naar God en smeekten Hem hen ook iets te geven. God liet zijn blik over de aarde gaan, maar zag geen land dat nog niet vergeven was. Toen sprak Hij: “Al het land is vergeven, maar er is nog een klein stukje over. Dat is zo mooi dat ik het eigenlijk voor mezelf wilde houden, maar ik schenk het aan jullie”. Dit stukje land heet nu Kirgizstan, Kyrgyzstan of Kirgizië, letterlijk ‘land van de Kirgiziërs’. Ervaar de schoonheid van het land en de vriendelijkheid van de (veelal nomadische) bevolking zelf tijdens een van onze reizen naar Kirgizstan!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Kirgizië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Kirgizstan. Bekijk ook onze Kirgizstan reizen en selecteer je favoriete Kirgizië rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Kirgizië
Kirgizië telt ruim 6,6 miljoen inwoners. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken.

Bevolkingsgroepen van Kirgizië: De bevolking van Kirgizië bestaat voor 70 procent uit Kirgiezen, 14 procent Oezbeken, 10 procent Russen en kleinere groepen Duitsers, Koreanen en Oekraïners. Veel Russen en Duitsers zijn na de onafhankelijkheid in 1991 vertrokken.
Cultuur Kirgizië
Voor mannen is het schudden van handen een veelvuldige bezigheid in Kirgizië en een teken van warmte en vriendschap. Ook leggen veel mannen hun rechterhand op hun hart en buigen naar voren. Goede vrienden schudden elkaar de hand door de handpalmen in elkaar te leggen terwijl de duim naar boven steekt. Er wordt niet gedrukt of geknepen. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Ze raken de schouders van elkaar aan met de rechterhand en aaien er zachtjes overheen. Jonge vrouwen kussen oudere vrouwen vaak op hun wang als teken van respect.

Gewoontes in Kirgizië: Nog steeds worden in Kirgizië bruiden geschaakt (ontvoerd). Het ontvoeren van jonge bruiden is een nomadische traditie en neemt vooral de laatste jaren toe vanwege de economische crisis. Officieel is het schaken van bruiden al jaren geleden verboden maar in de praktijk wordt niemand er voor vervolgd. Zeker de helft van de Kirgizische huwelijken volgt op een ontvoering, in tweederde van de gevallen tegen de wil van de bruid in.

Kleding in Kirgizië: 
In Kirgizië dragen de mannen een alkalpak, een witte vilten hoed, op hun hoofd. Op het platteland en in de bergen dragen de vrouwen vaak kleurige wijde jurken met een hoofddoek om hun hoofd. In de steden kom je deze kleding bijna niet meer tegen.
Duurzaamheid Kirgizië
Groen in Kirgizië:
- We verblijven over het algemeen in zogenaamde CBT (Community Based Tourism) accommodaties, die duurzaam werk in de regio scheppen. Ze genereren meer inkomsten voor de desbetreffende families.
- Het CBT steunt ook een winkel die viltproducten verkoopt (Altyn Kol in Kochkor). In Bishkek worden door verschillende organisaties souvenirwinkels gesteund, die je tegenkomt als je in de stad rondloopt.
- Ook families die niet bij de CBT aangesloten zijn, organiseren accommodaties voor toeristen. Dit kunnen 'homestays' zijn of soms 'yurts' (joerten, traditionele tenten). In Tashrabat verblijven wij bijvoorbeeld in zo'n soort accommodatie. Hierdoor kunnen verschillende families het hele jaar door in afgelegen gebieden blijven wonen.
Eten en drinken Kirgizië
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka.

Drinken in Kirgizië: De nationale drank is koumis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Het wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. Jarma en maksym zijn gefermenteerde gerstdranken, gemaakt van yoghurt en gist. In Bishkek kun je het kopen onder de naam Shoro.
Feestdagen en festivals Kirgizië
Kirgizië kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).

Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente. Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uit zien.

Islamitische feestdagen in Kirgizië: Daarnaast zijn er een aantal islamitische feesten die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan is het Suikerfeest: Aid el Seghir, ook wel genoemd Aid el Fitr. Een belangrijk islamitisch feest is Aid el Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap.
Fooien Kirgizië
Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi in Kirzigstan.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Kirgizië
Kirgizië heeft een oppervlakte van 198.500 km² (bijna 5 maal Nederland; 6,5 maal België). Kirgizië bestaat voor ongeveer negentig procent uit bergen. Bijna de helft daarvan ligt boven de 3000 meter, waarvan driekwart bedekt is met eeuwige sneeuw en ijs. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan, 'Hemelse Bergen', in het zuidoosten of zijn uitlopers daarvan. De piek Pobeda is met een hoogte van 7439 meter de hoogste berg. Slechts een aantal dalen ligt onder de 1000 meter zoals het Chuy- en Talasdal en de rand van het Ferganabekken. Kirgizië is bezaaid met bergmeren waarvan Issyk-Kul het grootste is. Zo’n tachtig grotere en kleinere rivieren komen in dit meer uit.
Religie Kirgizië
In Kirgizië is 75 procent moslims en zo’n 20 procent Russisch-orthodox. De Kirgiezen zijn relatief laat (zestiende eeuw) tot de islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen nog volop vasthouden aan hun pre-islamitische, sjamanistische rituelen. Op deze manier komen ze in contact met het bovenaardse. Op veel plaatsen zie je reepjes stof die geknoopt zijn aan bomen en struiken. Zo probeert men de wens via de twijgen naar de hemel te sturen.

Begrafenisrituelen in Kirgizië: 
Kirgiezen worden begraven op begraafplaatsen langs de kant van de weg. Vaak zijn het complete bouwwerken in vorm van traditionele mausolea of yurten die van een afstand op kleine dorpen lijken. Deze gewoonte stamt uit de nomadentijd van de Kirgiezen. Op deze manier kan de overledene, na jaren zelf onderweg te zijn geweest, het leven aan zich voorbij zien trekken.
Taal Kirgizië
Kirgizië heeft twee officiële staatstalen: het Russisch en het Kirgizisch. Het Kirgizisch is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Kirgizië is bezig om over te gaan op het Latijnse schrift.
Weer en klimaat Kirgizië
Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien kan het in juli erg warm worden en in de winter steenkoud. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen.

Beste reistijd voor Kirgizië: De beste periode voor een reis door Kirgizië is van mei t/m oktober, dan is het weer het meest aangenaam. In de maanden maart, april en november is Kirgizië ook nog te bereizen, maar houd wel rekening met lagere temperaturen.

Klimaattabel Kirgizië: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

BISHKEK
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 2 4 9 -
Februari 3 5 10 -
Maart 10 5 12 -
April 18 7 12 -
Mei 23 9 14 -
Juni 28 11 12 -
Juli 31 11 10 -
Augustus 30 10 7 -
September 25 9 6 -
Oktober 17 6 8 -
November 10 5 9 -
December 5 4 9 -

KARAKOL
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari -10 4 9 -
Februari -6 5 10 -
Maart 2 5 12 -
April 13 7 12 -
Mei 17 9 14 -
Juni 21 11 12 -
Juli 24 11 10 -
Augustus 24 10 7 -
September 20 9 6 -
Oktober 13 6 8 -
November 1 5 9 -
December -7 4 9 -

Praktische informatie

Adressen Kirgizië
Kirgizië heeft geen ambassade in Nederland. Je kunt terecht bij de ambassade in België.

Ambassade van Kirgizië in België
Abdijstraat 47, 1050 Brussel
T 02 640 18 68 38 / 83
https://mfa.gov.kg/en/dm/belgiya

Nederland heeft geen ambassade in Kirgizië. Je kunt terecht bij de ambassade in Kazachstan.

Nederlandse ambassade in Kazachstan
Kosmonavtov street 62, Renco building 3rd floor. Microdistrict Chubary, 010000 Nur-Sultan
T +77172555450
E [email protected]
I www.rijksoverheid.nl

Nederlandse consulaat in Kirgizië

38 Tabyldy Uulu Abdraly street, Bishkek
T +996 556 300 422
I https://www.netherlandsandyou.nl

Belgisch Ere-consulaat in Kirgizië
209-A Tynystanov street, 720040 Bishkek
T +996 31 2622 161 / 2900 100
https://kazakhstan.diplomatie.belgium.be/nl
Communicatie Kirgizië
Een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen doet er twee weken tot acht weken over. In het hoofdpostkantoor van Bishkek is een apart loket voor EMS (Express Mail Service).

Telefoneren in Kirgizië: In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden. Meestal is het telefoonkantoor verbonden met het postkantoor. Daarnaast kun je ook in sommige hotels bellen; vraag bij de receptie. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Als je internationaal wilt bellen, draai eerst 00 en vervolgens de internationale code. Voor Nederland is dat 31 en voor België 32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996.

Mobiel bellen in Kirgizië: Kirgizië beschikt over een mobiel netwerk. Houd er wel rekening mee dat je in de berggebieden geen dekking hebt. De meeste Nederlandse en Belgische providers hebben een roaming overeenkomst met een provider in Kirgizië. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Als je een simlock vrij toestel hebt, kun je ter plekke een sim-kaart en beltegoed kopen bij een van de mobiele telefoonmaatschappijen zoals Beeline, Megacom en Fonex.

Internet in Kirgizië: 
Hotels en cafés waar buitenlanders komen in Bishkek en Osh hebben doorgaans gratis WiFi. Ook zijn er internetcafés.
Elektriciteit Kirgizië
De netspanning in Kirgizië is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Reserve batterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen, bijvoorbeeld in het geval dat je in een yurt slaapt. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Kirgizië gebruikelijk zijn.
Gezondheid Kirgizië
Vaccinaties voor Kirgizië worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Reisapotheek voor Kirgizië: Neem een kleine reisapotheek mee op onze reizen door Kirgizië met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij de huisarts, de Reisdokter, de apotheek en de GGD.

Preventieve maatregelen voor je reis naar Kirgizië: 
Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Hoogteziekte in Kirgizië: 
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Indien je urine donker van kleur is, drink je te weinig. Hoogteziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belangrijkste symptoom. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren, het kan gaan om longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt.
Als stelregel geldt dat je hoogteziekte kunt voorkomen door het lichaam de gelegenheid te geven te acclimatiseren door boven de 2500 meter iedere dag slechts 300 meter hoger te overnachten. Overdag mag je weliswaar hoger klimmen, maar de hoogte waarop je overnacht is van essentieel belang. Het is belangrijk om bij ernstige klachten naar een lager gelegen plaats af te dalen. Lees voor meer informatie over hoogteziekte het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website http://hoogteziekte.info/
Bagage en kleding Kirgizië
We adviseren je om de bagage voor je Kirgizstan rondreis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een koffer raden we sterk af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal twaalf kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.

Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken in Kirgizstan.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, pet, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.
Geldzaken Kirgizië
De Kirgizische munteenheid is de som (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 som in omloop. De dagkoers vindt je op http://www.oanda.com.

ATM in Kirgizië: Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met USD. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect of leeg kan zijn!  

Veilig pinnen in Kirgizië: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Kirgizië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
NB Belgen kunnen hun bankpas in Kirgizië standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Kirgizië bij Europa.
Openingstijden Kirgizië
Openingstijd banken: ma. - vrij. 9.30 - 17.30 uur. Hoofdpostkantoor Bishkek open ma. t/m za. 7.00 - 18.00 uur, zondag 8.00 - 17.00 uur. Het Centrale Telecomkantoor van Bishkek is open van 7.00 - 20.30 uur.

Shoppen in Kirgizië: Kirgizië is het land van de vilt. Het traditionele hoofddeksel van de Kirgiezen is de alkalpak, een vilten muts. Shyrdak zijn vilten tapijten met karakteristieke motieven zoals steenbokken.
Fotografie Kirgizië
In het algemeen hebben Kirgiezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden. Maar vraag voor de zekerheid altijd om toestemming. Wijzen op je toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat je wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kun je beter niet fotograferen.
Veiligheid Kirgizië
Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. In verband met verzekering is het van belang dat je aangifte doet bij de politie.

Reisadvies voor Kirgizië: Actuele informatie over de veiligheid in Kirgizië vind je op de app 'BZ Reisadvies' of op www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.
Tijdsverschil Kirgizië
Kirgizië heeft de tijdzone UTC/GMT +6 uur. Het land doet niet aan Daylight Saving Time, dit wil zeggen dat het land geen zomertijd of wintertijd heeft zoals de Benelux dit heeft. Nederland en België vallen beiden in de tijdzone UTC/GMT +1 uur, wat wil zeggen dat het in Kirgizië 5 uur later is dan hier. In de zomer is het verschil echter 4 uur in verband met onze zomertijd.
Reisdocumenten Kirgizië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Kirgizië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 60 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.