Religie Kirgizië

In Kirgizië is 75 procent moslims en zo’n 20 procent Russisch-orthodox. De Kirgiezen zijn relatief laat (zestiende eeuw) tot de islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen nog volop vasthouden aan hun pre-islamitische, sjamanistische rituelen. Op deze manier komen ze in contact met het bovenaardse. Op veel plaatsen zie je reepjes stof die geknoopt zijn aan bomen en struiken. Zo probeert men de wens via de twijgen naar de hemel te sturen.

Begrafenisrituelen in Kirgizië

Kirgiezen worden begraven op begraafplaatsen langs de kant van de weg. Vaak zijn het complete bouwwerken in vorm van traditionele mausolea of yurten die van een afstand op kleine dorpen lijken. Deze gewoonte stamt uit de nomadentijd van de Kirgiezen. Op deze manier kan de overledene, na jaren zelf onderweg te zijn geweest, het leven aan zich voorbij zien trekken.
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.