header image

Familiereis VIETNAM, CAMBODJA EN THAILAND AVONTUUR

22 dagen - v.a. € 2.495,- Boek nu

Veelgestelde vragen Familiereis VIETNAM, CAMBODJA EN THAILAND AVONTUUR

8,4 (132)
 1. Heb ik een visum nodig voor Vietnam?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Vietnam?
 5. Hoe overnachten we in Vietnam?
 6. Is er Wifi in Vietnam?
 7. Hoe reizen we in Vietnam?
 8. Heb ik een speciale stekker nodig voor Vietnam?
 9. Kan ik pinnen in Vietnam?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?
 11. Wat is de ideale periode om te reizen naar Vietnam?
 12. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?
 13. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Vietnam?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
 18. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Vietnam?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Reisdata & Prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDEAL of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Vietnam via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Vietnam?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe overnachten we in Vietnam?

Tijdens onze reizen door Vietnam overnacht je voornamelijk in hotels of guesthouses met tweepersoonskamers met douche en toilet. 

Op sommige reizen overnacht je in een homestay, hier slaap je op gemeenschappelijke slaapzalen in een authentieke sfeer. Schone lakens en muskietennet zijn aanwezig, evenals een handdoek per persoon (je eigen handdoek meenemen is geen overbodige luxe, een lakenzak kan je desgewenst ook meenemen). Toiletten en douches zijn gemeenschappelijk.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' de uitgebreide informatie betreffende de accommodaties die wij gebruiken in Vietnam. Onder het tabblad 'Accommodaties' vind je foto's van de door ons geselecteerde hotels en guesthouses.

Is er Wifi in Vietnam?

In de meeste hotels en restaurants in Vietnam is Wifi gratis beschikbaar. Voor meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de door ons geselecteerde hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties'.

Hoe reizen we in Vietnam?

De meeste afstanden in Vietnam leg je af in een eigen airconditioned bus. Doordat je tijdens de reis vaak over eigen vervoer beschikt, kun je - in onderling overleg - op ieder moment en op iedere plaats stoppen om foto's te maken of een lokale versnapering te proberen (mits de tijd het toelaat). Op 'vrije dagen' is de bus niet beschikbaar.

Soms maken we tijdens onze Vietnamreizen ook gebruik van een binnenlandse vlucht of een trein. Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Vietnam vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

Heb ik een speciale stekker nodig voor Vietnam?

Voor meer informatie over het gebruik van een wereldstekker in Vietnam verwijzen we je graag naar de volgende website: www.wereldstopcontacten.nl.

Kan ik pinnen in Vietnam?

In alle steden en toeristische plaatsen kun je tegenwoordig geld pinnen. De Vietcombank heeft het meest uitgebreide netwerk van ATM’s. Bij banken, hotels of wisselkantoren kun je contante euro’s of dollars wisselen. We raden je aan geen travellers cheques mee te nemen, omdat deze moeilijk in te wisselen zijn. Creditcards worden slechts in vier- of vijfsterrenhotels, duurdere restaurants en luxe winkels geaccepteerd.

Het is aan te raden om altijd kleingeld op zak te hebben zodat je gepast kunt betalen. Niet elke Vietnamees is bereid om wisselgeld te betalen. Het uitvoeren van dong is niet toegestaan; de dong is buiten Vietnam ook niet inwisselbaar. Bij vertrek kun je op het vliegveld dong inwisselen (maximaal ter waarde van $500) indien je de wisselbewijzen kunt overleggen.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?

Je kunt in Vietnam vegetarisch eten. 'Toy an chay' betekent 'ik ben vegetariër'. Lekker zijn bamboesoepen, gebakken paddestoelen of vegetarische soep (s-p rau). Er zijn ook veel gerechten met tofu. Verder kun je overal schotels bestellen met alleen roergebakken groentes en uiteraard de welbekende loempiaatjes met groenten.

Wat is de ideale periode om te reizen naar Vietnam?

Er zijn geen goede of slechte seizoenen om Vietnam te bezoeken. In Vietnam heersen verschillende klimaten, wat verklaarbaar is door de langgerekte vorm van het land, waardoor het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer is. Qua temperatuur is het heerlijk (meestal zo rond de 25 graden).

In het noorden van Vietnam (Sapa gebied) kan het wel wat koeler zijn aangezien je hier wat hoger in de bergen zit.

Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?

Neem niet teveel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Neem voor het bezoek aan Vietnam een paar goede, ingelopen wandel- of sportschoenen (aan te raden voor de wandelingen in de bergen) en een paar slippers mee. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel gebruiken, die je onder je kleding kunt dragen. Regenkleding komt van pas tijdens de natte moesson. Een regenponcho of cape is daarom handig (maar in Vietnam zijn ze ook alom te koop).

In de nachttrein wordt de hele avond heet water geschonken, het is daarom handig een eigen beker mee te nemen voor je koffie, thee of noodlesoep.

Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn namelijk moeilijk te verstouwen in het vervoer.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de familiereizen hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, het maximumaantal boekers is 22. Voor onze reguliere rondreizen hebben we een minimum nodig van 6 boekers en het maximumaantal boekers is 18. Enkel voor de 23-daagse Rondreis Vietnam geld een minimum van 8 boekers. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

Hoeveel uur tijdsverschil is er in Vietnam?

In onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland en België. In de wintertijd is het tijdsverschil 6 uur.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?

Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen, maar dit is niet noodzakelijk. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Vietnam, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Vietnam te koop.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen

 1. Heb ik een visum nodig voor Thailand?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Wat voor inentingen heb je nodig voor een reis naar Thailand?
 4. Hoe overnachten we in Thailand?
 5. Is er Wifi in Thailand?
 6. Hoe reizen we in Thailand?
 7. Hoe gaat het reizen in de nachttrein in Thailand?
 8. Heb ik een adapter/wereldstekker nodig?
 9. Kan ik in Thailand met euro's betalen?
 10. Kun je goed vegetarisch eten in Thailand?
 11. Wat is de beste reisperiode voor Thailand?
 12. Wat is het kledingadvies voor Thailand?
 13. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Thailand?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Mag je in Thailand in de boeddhistische tempels foto's maken?
 18. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Thailand?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Wat voor inentingen heb je nodig voor een reis naar Thailand?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe overnachten we in Thailand?

Tijdens onze reizen door Thailand overnachten we veelal in twee- of driepersoonskamers, waar mogelijk centraal gelegen middenklasse hotels. Je verblijft op basis van logies met ontbijt (in de nachttrein is geen ontbijt inbegrepen).

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Is er Wifi in Thailand?

In bijna alle hotels is Wifi aanwezig (let op: dit kan tegen betaling zijn). Ook is het zo dat er tegenwoordig in vele cafés en eettentjes in Thailand gratis Wifi aangeboden wordt.

Bij het tabblad 'Accommodaties' kan je zien in welk hotel er Wifi beschikbaar is.

Hoe reizen we in Thailand?

Tijdens onze rondreizen door Thailand hebben we de beschikking over een goede eigen airconditioned (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Thailand vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

Hoe gaat het reizen in de nachttrein in Thailand?

Voor de nachttreinen in Thailand is het handig om een beker mee te nemen. Dat maakt het tandenpoetsen gemakkelijker. Ook zal je rekening moeten houden dat het erg koud kan worden in de nachttrein door de airconditioning, doe dus altijd een dikke trui/fleevest aan. De bagage kan je bij je houden. Afhankelijk van het soort nachttrein kan je de bagage onder je bed verstouwen en ook boven je hoofd is een kleine berging. Schoon beddengoed is aanwezig. Je kan de couchettes afsluiten met je eigen gordijntje.

Heb ik een adapter/wereldstekker nodig?

Ja, je hebt een reisstekker/wereldstekker nodig voor Thailand. Kijk voor meer informatie op: www.wereldstopcontacten.nl

Kan ik in Thailand met euro's betalen?

Nee, in Thailand betaal je in Thaise Baht. Er zijn inmiddels veel geldautomaten in Thailand, wat betekent dat het makkelijkste is om gewoon geld te pinnen bij aankomst (bankpas wel op 'wereld' zetten). In de steden kun je vaak betalen met een creditcard. 

Het is handig om als reserve een bedrag aan contante euro's mee te nemen. Accepteer bij het wisselen geen beschadigde biljetten, zelf raak je die namelijk moeilijk weer kwijt.

Kun je goed vegetarisch eten in Thailand?

In Thailand kan je als vegetariër heerlijk eten! Op elke hoek van de straat zijn eettentjes waar je goed (vegetarisch) kunt eten. 

Wat is de beste reisperiode voor Thailand?

De beste tijd om naar Thailand te gaan is tussen oktober en februari, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet te heet. Dat zeggende kan er in onze zomer ook goed in Thailand gereisd worden, maar houd dan rekening met regelmatig een bui aan het eind van de dag.

Wat is het kledingadvies voor Thailand?

Thailand is een tropisch land. Dunne katoenen kleding is het prettigst, maar loop er niet 'te bloot' bij. Voor de avonduren kan een sweatshirt handig zijn, vooral in de wintermaanden. Met name kleding kun je altijd nog goedkoop ter plekke aanschaffen. Bij een bezoek aan tempels dien je de benen (over de knie) en schouders te bedekken (zowel mannen als vrouwen).

Bedenk ook dat je deze tempels blootsvoets dient binnen te treden, instappers/slippers zijn dan een uitkomst.

Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn namelijk moeilijk te verstouwen in het vervoer.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de familiereizen hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, het maximumaantal boekers is 22. Enkel voor de Familiereis Noord-Thailand: Cultuur & Strand geld een minimum van 7 boekers. Voor onze reguliere rondreis hebben we een minimum van 6 boekers nodig en het maximumaantal boekers is 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

Hoeveel uur tijdsverschil is er in Thailand?

In onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland en België. In de wintertijd is het tijdsverschil 6 uur.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Mag je in Thailand in de boeddhistische tempels foto's maken?

Je mag in de tempels wel foto's maken (veelal zonder flits), wanneer dat niet mag zal dat aangegeven zijn. Foto's van een toerist voor een boeddhabeeld worden niet op prijs gesteld.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen

 1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Cambodja groepsreis?
 5. In wat voor hotels wordt er geslapen tijdens deze Cambodja groepsreis?
 6. Is er Wifi in Cambodja?
 7. Hoe is het vervoer geregeld in Cambodja?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Cambodja?
 9. Kan ik pinnen tijdens deze Cambodja groepsreis?
 10. Kan ik vegetarisch eten in Cambodja?
 11. Wat is de ideale periode om te reizen door Cambodja?
 12. Wat kan ik het beste meenemen op mijn Cambodja rondreis?
 13. Moet ik een klamboe meenemen op mijn reis door Cambodja?
 14. Kan ik beter een koffer of rugtas meenemen naar Cambodja?
 15. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 16. Wat is het tijdsverschil met Nederland?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Cambodja?

Internationaal Paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Reisdata & Prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseis
en.

Het visum voor Cambodja kun je eventueel ook ter plaatse aanschaffen bij de grensovergang. Hier is het van belang dat je voldoende pasfoto's en dollars bij je hebt. Houd er rekening mee dat het regelen van het visum ter plaatse veel tijd in beslag kan nemen, helemaal wanneer het druk is. Wij adviseren daarom om het visum voor vertrek te regelen.

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Cambodja via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Cambodja groepsreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

In wat voor hotels wordt er geslapen tijdens deze Cambodja groepsreis?

Tijdens deze reis naar Cambodja overnacht je zoveel mogelijk in tweepersoonskamers met douche en toilet. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Is er Wifi in Cambodja?

In de meeste hotels kan je tegenwoordig gebruik maken van wifi en over het algemeen is het gebruik hiervan gratis.

Onder het tabblad  'Accommodaties' kun je per hotel zien of er wifi beschikbaar is.

Hoe is het vervoer geregeld in Cambodja?

Tijdens het grootste deel van deze reis staat een eigen bus tot je beschikking. Houdt er wel rekening mee dat de wegen in Cambodja erg slecht kunnen zijn, zeker in het regenseizoen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Cambodja vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

Heb ik een wereldstekker nodig voor Cambodja?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Cambodja verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: http://wereldstopcontacten.nl.

Kan ik pinnen tijdens deze Cambodja groepsreis?

Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden: je pint dan US dollars. Het belangrijkste betaalmiddel voor toeristen is de US dollar. Restaurants, hotels, supermarkten, souvenirverkopers en reisbureaus rekenen in dollars. Met creditcards kun je alleen in de betere hotels en restaurants terecht, de Visa Card is algemener geaccepteerd dan de Master Card. We adviseren, om naast je pinpas, ook cash dollars mee te nemen. De lokale munteenheid is Riel en wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere uitgaven.

Houd er rekening mee dat je zelf bij je bank moet aangeven dat je je pinpas wereldwijd wilt kunnen gebruiken. Om fraude te voorkomen, is het profiel voor veel pinpassen standaard ingesteld op Europa.

Kan ik vegetarisch eten in Cambodja?

In Cambodja zijn er veel mogelijkheden om vegetarisch te eten. De Cambodjaanse keuken is erg gevarieerd, er zijn veel gerechten met vlees die ook vegetarisch te bestellen zijn. Denk hierbij aan noodles of rijst in zoetzure saus, een vegetarische curry of een lekkere salade.

Wat is de ideale periode om te reizen door Cambodja?

Cambodja heeft geen vier seizoenen zoals we die in Europa kennen. Het klimaat van dit land wordt vooral bepaald door droge en natte tijden. Grofweg valt in de streken waar we doorheen reizen de regentijd van mei tot oktober en de droge tijd van november tot en met april. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat er het hele jaar door buien kunnen vallen. Het is echter ook het hele jaar warm en vaak zeer zonnig. De beste tijd om op deze reis te gaan is tussen eind oktober en maart, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet al te hoog.

Wat kan ik het beste meenemen op mijn Cambodja rondreis?

Cambodja is een tropisch land, het is daarom verstandig om dunne, katoenen kleding mee te nemen. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel, wat je mist kun je vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het land op blote voeten dient binnen te treden. Slippers zijn dan een uitkomst. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, zaklantaarn, zakmes (niet tijdens de vlucht in je handbagage stoppen), paspoort, kopieën van paspoort en reisverzekering, je vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer.

Moet ik een klamboe meenemen op mijn reis door Cambodja?

Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Cambodja, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Cambodja te koop.

Kan ik beter een koffer of rugtas meenemen naar Cambodja?

Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de Rondreis Vietnam & Cambodja (reiscode: AVC) hebben we minimaal 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, bij deze reis kunnen maximaal 18 reizigers mee. Voor de Familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand Avontuur (reiscode: FVC) hebben we tevens minimaal 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, bij deze reis kunnen maximaal 22 reizigers mee. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?

In de wintertijd is het in Cambodja 6 uur later dan in Nederland, in de zomertijd is het 5 uur later dan in Nederland.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen