Online Chat

Reizen naar Ethiopië

Religie Ethiopië

De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië zijn de islam (34 procent) en het christendom (63 procent). Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopisch-orthodoxe kerk. Daarnaast is er een kleine groep katholieken en protestanten. De bevolking in de noordelijke provincies Tigre en Welo bestaat zowel uit christenen als moslims, die door en naast elkaar wonen. Een klein deel van de bevolking is animist.

Religieuze centra in Ethiopië: De bakermat van het Ethiopisch-orthodoxe christendom ligt in het noorden. Met name in Gondar waar elk jaar het Timkat festival plaatsvindt en Axum waar de originele Ark van het Verbond zich in de Zionkerk bevindt. Centrum van de islam in Ethiopië is Harar met haar 99 moskeeën en heiligdommen, tientallen islamitische scholen en de vele vooraanstaande moslimleiders die er woonden en werkten. Harar is na Mekka, Medina en Jeruzalem het vierde belangrijkste islamitische centrum. De islam (vooral soennitische moslims) heeft veel aanhang onder de leden van de grootste bevolkingsgroep, de Oromo.

Animisme in Ethiopië: De stammen in het zuiden van Ethiopië, zoals de Konso, Hamar, Surma en Mursi zijn animist. Ze geloven in natuurgeesten die zich verschuilen in bomen of rotsen. Vandaar dat men allerlei rituelen voor de geesten uitvoert. Daarnaast neemt voorouderverering bij het animisme een belangrijke plaats in.