Online Chat

Reizen naar Ethiopië

Cultuur Ethiopië

Het begroeten is erg belangrijk in de Ethiopische cultuur. Men groet elkaar door de handen te schudden, elkaar op beide wangen te kussen of een omhelzing waarbij de schouders elkaar raken. Wanneer je iemand iets geeft of iets ontvangt doe je dat met twee handen; plaats de  linker- onder de rechterhand. Op deze wijze betuig je respect tegenover de gever of ontvanger.

Kleding in Ethiopië: Opvallend aan de verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië is hun kleding. Zo hullen de Somali zich in kleurrijke gewaden, de sherit. Mannen maken hun sherit om hun middel vast, de kleren van de vrouwen komen tot aan de grond en worden bij het lopen met een hand omhoog gehouden. De nomaden in het zuiden dragen stukken leer om hun lichaam die met parels en schelpen versierd zijn. Bijna overal zie je mensen met een shemma of netela om. Deze geweven sjaal uit lichte witte katoen komt oorspronkelijk uit de hooglanden en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. De randen zijn versierd met kleurrijke motieven. Mannen draperen hun netela om hun schouders en dragen daarbij een witte katoenen broek die naar de enkels strak toe loopt. Vrouwen slaan hun netela over het hoofd en wikkelen hem om hun bovenlichaam, daarbij dragen ze lange witte jurken.

Etiquette in Ethiopië: Wanneer je een Ethiopisch-orthodoxe kerk bezoekt, is het gebruikelijk je schoenen uit te trekken voordat je naar binnen loopt. Zorg dat je bedekkende kleding aan hebt (dat geldt ook buiten de kerk), houd je stemvolume laag en maak niet zomaar foto's want meestal mag dit niet. Tijdens een kerkdienst zitten mannen en vrouwen vaak gescheiden. Bij een bezoek aan een moskee dien je ook je schoenen uit te doen en bedekkende kleding te dragen. Als niet-moslims mag je niet altijd een moskee in.