Online Chat

Reizen naar Ethiopië

Festivals Ethiopië

Officieel volgt Ethiopië de Juliaanse kalender. Een jaar bestaat uit twaalf maanden van dertig dagen en een dertiende maand met vijf of zes dagen. Deze kalender loopt zeven jaar en acht maanden achter op onze Gregoriaanse kalender. Het Ethiopische zakenleven maakt gebruik van beide kalenders. Op het land volgt de bevolking echter uitsluitend het traditionele tijdspad.

Nationale feestdagen in Ethiopië: Belangrijke nationale feestdagen in Ethiopië zijn: Aduadag (2 maart), de overwinning van Keizer Menelik II in 1896 op het Italiaanse leger bij Adua; Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Overwinning (5 mei) en Dag ter herdenking van de val van het Militaire Regime Derg (28 mei).

Religieuze feestdagen in Ethiopië: Voor een groot deel bepaalt de Ethiopisch-orthodoxe kerk het leven op het hoogland. Men viert op gepaste tijden de naamfeesten van de belangrijkste heiligen en daarnaast worden ook de grootste Christelijke gebeurtenissen jaarlijks herdacht. Belangrijke orthodoxe feestdagen zijn: Genna, ook wel Leddet genoemd: Ethiopisch Kerstmis, dat vooral in Lalibela uitbundig wordt gevierd, 7 of 8 januari; Timkat: ter herdenking van de doop van Jezus, 19 januari; Fasika: Goede Vrijdag 6 april en Ethiopisch Pasen 8 april; Enkutatash: Ethiopisch nieuwjaar, 11 september; Meskal: de ontdekking van het ‘Ware Kruis’ door keizerin Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, 27 september; Sint Maria van Zion: feest ter ere van de heilige maagd Maria in Axum, 30 november.
Daarnaast zijn er de islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan.

De belangrijkste festivals in Ethiopië:
Meskel: 
In september wordt Meskel gevierd, een van 's lands meest kleurrijke christelijke festivals, waar duizenden Ethiopiërs en toeristen op afkomen. Op Meskel wordt de dag herdacht waarop Sint Helena het kruis waaraan Jezus gekruisigd werd terugvond. Op de avond voor Meskel worden grote vreugdevuren ontstoken. Priesters in volledig ornaat en hun volgelingen in maagdelijk wit zingen en dansen rond de vuren. Er is een overvloed aan kerkelijke attributen, wierook, kerkmuziek en dans.

Sint Maria van Zion in Aksum: Jaarlijks op 30 november komen Tigrayers uit binnen en buitenland (vaak gekleed in sneeuwwitte gewaden en met goud versierde strak gevlochten kapsels) in grote getale naar het pelgrimsstadje Aksum om hulde te brengen aan de heilige maagd Maria. Iedereen volgt langzaam de massa naar een prominente vijgenboom op een plein nabij de hoofdkerk, waar in paarsgele priestergewaden gehulde diakens met gouden kruizen, zilveren snuisterijen en rode ceremonie paraplu’s zich in een grote cirkel rond de lommerrijke boom hebben geschaard. Na een bijeenkomst met toespraken op het grote plein bij de hoofdkerk breekt muziek en gezang los en bewegen priesters, diakens, bijbelstudenten, monniken, bisschoppen, gelovigen en de kerkleider begeleid door veiligheidsagenten zich processiegewijs naar de kerk van de heilige Maria van Zion. Honderden mensen proppen zich in de kerk om de dienst van dichtbij te volgen. Vele anderen betuigen hun geloof en devotie buiten in het park rond het gebedshuis.

Timkat: Jaarlijks wordt in Ethiopië op 19 januari op uitbundige wijze het ‘Ethiopische Doopfeest’ Timkat gevierd: de doop van Jezus door Johannes de Doper in de rivier de Jordaan. Timkat is hèt belangrijkste feest in Ethiopië. In processies in het hele land wordt de Ark des Verbonds uit de kerken meegedragen en na twee dagen weer opgeborgen. De ceremonies zijn het grootst en belangrijkst bij de koninklijke baden in Gondar. Maar ook Lalibela wordt tijdens Timkat overspoeld door gelovigen die de processie willen bijwonen.

Leddet: Leddet, het Ethiopische kerstfeest, wordt vooral in Lalibela uitbundig gevierd. Leddet valt op 29 december van de Ethiopische kalender (7 of 8 januari volgens onze Gregoriaanse kalender). Het wordt gevierd na een periode van 43 dagen vasten en begint met een spectaculaire processie. Deze begint om 18 uur en gaat door tot aan de volgende ochtend 9 uur. Na deze marathon gaan mensen gezamenlijk naar huis en nemen deel aan een feestmaal. Traditioneel spelen jonge mannen tijdens dit festival een spel genaamd Genna, dat nog het meest lijkt op hockey. Leddett wordt daarom ook wel Genna genoemd.