Online Chat

Reizen naar Oezbekistan

Cultuur Oezbekistan

Als mannen elkaar begroeten, schudden ze elkaar eerst de hand, vervolgens brengen ze de linkerhand naar het hart waarmee ze tot uitdrukking brengen dat de groet uit het diepst van het hart komt. Vrouwen geven elkaar bij het begroeten een klopje op de rug. Hele goede bekenden raken elkaars wang aan.

Thee drinken in Oezbekistan: 
Thee is het eerst dat je aangeboden krijgt als je ergens te gast bent. Het is het teken van gastvrijheid en je drinkt het uit theekommetjes (pyala’s). Thee wordt in grote theepotten gezet en drie maal teruggeschonken in de kop voordat het opgedronken mag worden. De theekommetjes worden nooit helemaal volgeschonken, want dat betekent dat iemand onwelkom is en moet opstappen. Wanneer de thee te warm is, blaas er dan niet in maar draai de thee in de kom voorzichtig rond.

Gewoonten in Oezbekistan: 
Brood is heilig in Oezbekistan. Leg brood niet op de grond, niet met de onderkant naar boven en gooi het niet weg. Als iemand je een kopje thee aanbiedt en je hebt er geen tijd voor, zal hij je in plaats van thee, brood aanbieden. Breek er in ieder geval een stukje vanaf en bedank met de ‘amin’, de gebruikelijke manier van bedanken. Beide handpalmen worden boven het gezicht geheven en vervolgens wordt langzaam een neergaande beweging langs de wangen gemaakt.

Kleding in Oezbekistan: De traditionele kleding van Oezbeekse mannen bestaat uit lange, kleurige gestreepte jassen (chapans) en wijde broeken die bij de kuiten uit hoge laarzen poffen. Tegenwoordig zie je alleen nog oude mannen met deze kleding rondlopen. Op hun hoofd dragen ze een doppa (tsjoebeteika), een geborduurd hoofddeksel. Vrouwen dragen meestal bonte zijden jurken, vaak met een kleurige broek. Hun hoofd bedekken ze met gebloemde hoofddoeken, soms dragen ze ook een doppa.